Indica publicitat
Diumenge, 27 de maig del 2018
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 12 de setembre del 2016 | 12:10
Notícia · Política catalana

Carles Puigdemont afirma que entre l'estiu i la tardor del 2017 hi haurà referèndum o eleccions constituents a Catalunya

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, no convocarà un referèndum que no tingui el reconeixement necessari.  En una entrevista a "El matí de Catalunya Ràdio, afirma que entre l'estiu i la tardor del 2017 hi haurà referèndum o eleccions constituents.

El president  creu que el referèndum és el millor instrument, sempre que sigui factible i ha destacat: "És evident que també estudiem la fórmula del referèndum perquè hi ha una petició explícita de grups polítics, d'entitats ciutadanes, que diuen que potser és el moment de plantejar un referèndum. Però la nostra responsabilitat consisteix, abans de decidir quin és el vehicle o mecanisme amb què culminem aquest procés, a verificar que això sigui factible. Perquè ja no estem en el temps del tacticisme, de dir, 'potser si estiro per aquí es mou aquella cosa d'allà baix i poder aconseguir això altre', sinó que estem en el temps de prendre les decisions definitives. Estem en fase definitiva".

 

Carles Puigdemont també apuntat que si el referèndum no és factible,  convocarà eleccions constituents, i ha afegit que el temps de negociar s'haurà acabat.

 

Segons el primer mandatari català, "l'encàrrec no serà el de negociar un referèndum amb l'estat o una reforma de la Constitució. Ningú estarà ja legitimitat per dir que allò que ha de fer el Parlament o allò que ha de fer el govern sigui una cosa que no han decidit els ciutadans. Si hi ha un procés constituent, vol dir que hem de constituir un nou estat",

 

D'altra bada, pel president de la Generalitat, una possible inhabilitació de la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, no tindria  cap efecte.

 

Puigdemont ha afegit : "Per mi, Carme Forcadell és i serà la presidenta del Parlament de Catalunya  fins que el Parlament, el Parlament, la destitueixi. No hi ha cap causa per la qual hagi de deixar de ser la presidenta. La seva responsabilitat neix amb el mandat que té del Parlament de Catalunya. Que té un mandat del poble de Catalunya a través d'unes eleccions lliures, legals i plenament vàlides. I és tan fort plantejar-se que una persona que ha estat electa en aquestes circumstàncies, que ha complert escrupolosament amb la seva feina de presidenta del Parlament, sense cap dubte sobre això, pugui ser inhabilitada per motius ideològics."

 

Pel que fa a la reforma federalista de la Constitució que proposa el PSC, Puigdemont ha destacat : "El món que proposa una reforma federal o confederal de la Constitució, quan ha governat , i de vegades ha governat amb majoria absoluta, no ha federat mai res. I els hi hem de dir que ja n'hi ha prou de proclames perquè ens sonen a la pastanaga aquella per dir: 'mira proposarem això, estarem entretinguts uns quants anys amb una presumpta reforma constitucional' que acabarà en no res."

 

Sobre la qüestió de confiança a què s'ha de sotmetre aquest mes de setembre, el president de la Generalitat ha dit: "Cal que hi hagi aquesta confiança que es va trencar. Cal refer-la. Si jo pensés que  no hi havia possibilitat de refer-la, no hauria convocat una qüestió de confiança. Hauria convocat eleccions perquè a partir del dia 4 d'agost passat jo ja tornava a tenir capacitat de convocar eleccions. Però em va semblar que ens havíem de donar una oportunitat perquè la gent que es va manifestar ahir, que s'ha manifestat tots aquesta anys, no ens ho hauria perdonat mai."

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat