Indica publicitat
Dilluns, 13 de juliol del 2020
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 10 de maig del 2016 | 10:54
Notícia · Política catalana

En Comú Podem capta part del vot sobiranista del 27-S a les generals

Segons la darrera enquesta del CEO, un de cada cinc votants de llistes independentistes el 27-S van optar per En Comú Podem a les generals, contribuint així a la victòria de la llista encapçalada per Xavier Domènech i al bon resultat de Podemos a nivell estatal.

Les enquestes apunten una nova tendència: l'aparició d'un nou votant dual, que tria Junts pel Sí o la CUP a les eleccions al Parlament i En Comú Podem a les eleccions generals, i en alguns indrets, també a les municipals.

Es repeteix així un fenomen que va ser molt freqüent durant els anys 80, 90 i primers 2000: votants de CiU, i en menor mesura, també d'ERC, a les eleccions autonòmiques que apostaven pel PSOE a les generals i, fins i tot, pel PP en algun moment determinat, com el 1996 i el 2000. Durant aquells anys, aquesta tendència va permetre que la federació nacionalista fos hegemònica al Parlament i els socialistes guanyessin amb comoditat les eleccions generals a Catalunya fins al 2011.

Tot i que el sistema de partits ara està molt més fragmentat es manté el mateix patró: una part de l'electorat es comporta diferent segons quines siguin les eleccions a què se'l convoca. Aquest comportament podria respondre a una certa lògica: a preguntes diferents, respostes diferents. No és el mateix governar Catalunya, o que et preguntin si vols que sigui un estat, que elegir qui ha de governar a Madrid.

La repetició de les generals donarà una oportunitat per veure si aquest patró es manté o va ser fruit d'un moment determinat.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat