Indica publicitat
Divendres, 24 de gener del 2020
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 8 de abril del 2016 | 12:58
Notícia · Política catalana

Junqueras: 'No aplicarem cap retallada, en tot cas si el Ministerio vol tancar un hospital, ho haurà de fer ell'

El vicepresident del Govern i conseller d'Economia i Hisenda, Oriol Junqueras, ha respost aquest matí des del Parlament a la carta rebuda per part del Ministerio de Hacienda on es demana a la Generalitat que faci més restricció del crèdit. Junqueras ha advertit Cristóbal Montoro que la Generalitat no aplicarà cap nova retallada i li ha demanat que deixi de centrifugar les seves responsabilitats.

'Per molts requeriments que rebem no aplicarem cap retallada afegida', ha afirmat el vicepresident. 'En tot cas, si el ministerio vol obligar a tancar un hospital, ho haurà de fer ell. Nosaltres no ho farem', ha afegit Junqueras.

El vicepresident ha explicat, a més, que la carta és 'inaplicable', ja que la Generalitat ja destina el 70% del pressupost a polítiques socials i gairebé el 90% de la despesa del Govern és finalista. 'Un vegada més el que es fa evident és que el total del pressupost el decideix el Ministerio de Hacienda. Però ara no només el total, sinó que intenta decidir la distribució. No respecta les competències del parlament ni del Govern de Catalunya', ha afirmat el vicepresident.

Junqueras ha denunciat que 'si el Govern espanyol complís amb les seves obligacions financeres i legals envers el Govern de Catalunya, la Generalitat no tindria cap dificultat en complir el sostre de dèficit previst pel ministerio per al 2016'. Entre d'altres, ha recordat la negativa a pagar la disposició addicional tercera de l'Estatut, el recurs al Tribunal Constitucional perquè acabés anul·lant l'impost de dipòsits bancaris i la fixació de sostres de dèficit que van contra els principis de la llei d'estabilitat pressupostària. Si els sostres de dèficit es fixessin seguint en compte aquesta llei, Catalunya només s'hauria desviat dues o tres dècimes de l'1,6% que, segons el vicepresident, li correspondria a la Generalitat.

En aquest sentit, Junqueras ha defensat que no hi haurà cap retallada: 'No tancarem un hospital ni escoles per molt que el Ministerio intenti traspassar les seves responsabilitats', ha afirmat Junqueras. 'Estem absolutament al límit del sistema sanitari i dels serveis socials. El ministerio ha d'assumir les seves responsabilitats i no pot traspassar-les a les comunitats perquè això pot tenir unes conseqüències molt greus pels ciutadans', ha afegit.

Junqueras ha denunciat, a més, que la carta de Montoro és 'poc concreta i poc precisa' i que 'no especifica cap xifra'. El vicepresident ha explicat que estan parlant amb el Ministerio 'per aclarir què és exactament el que vol dir en aquesta carta i quines xifres pretén que limitem en la nostra disponibilitat pressupostària'.

Finalment, el vicepresident ha destacat que 'no és casual' que l'enviament de la carta hagi coincidit amb les crítiques que ha rebut el ministeri de l'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (AIReF) i d'haver rebut la sentència del Tribunal Suprem, que anul·la els objectius de dèficit fixats per l'Estat pel 2013.

f

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat