Indica publicitat
Dimarts, 24 de de maig del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Diumenge, 25 de de novembre del 2012 | 23:48
Notícia · Política catalana

Majoria nacional

Un nou país format per una majoria nacional real ha començat a caminar. Les ja històriques eleccions del 25-N han dissolt tots els dubtes: el dret a decidir i el referèndum per l'estat propi és l'horitzó real del govern que està a punt de formar-se. ERC, la CUP i la participació, han estat els grans protagonistes de la jornada.

Gràfic: El Punt AVUI.

Maria Folch · La majoria nacional ha quedat ratificada. Les eleccions del 25-N han marcat una jornada històrica per al país: les urnes han corroborat que el dret a decidir és patrimoni de la ciutadania, és transversal i no en depèn de la majoria absoluta d'un únic partit polític.

Amb tot, el gran protagonista de la nit electoral ha estat Esquerra i el seu significatiu augment: ERC ja resta com a segona força del Parlament amb 21 escons. El partit liderat per Oriol Junqueras ha assolit els mateixos resultats que el 2006 ─amb el segon tripartit català─ i s'ha quedat a les portes d'assolir l'èxit de l'ex-vicepresident Josep Lluís Carod-Rovira, qui va aconseguir 23 escons.

La imatge de soci fiable que Junqueras ha expressat a la campanya, i la seriositat i rigorositat de Marta Rovira han convençut una majoria nacional que no s'ha acabat de refiar de l'etern peix al cove de la federació.

Tanmateix, l'alta participació ha estat la reina de la nit electoral. El poble de Catalunya, ofegat per una crisi econòmica sense sortida perpetrada per l'espoli fiscal, ha volgut ser protagonista en l'elecció del seu govern. Avui, més que mai, pot afirmar-se que Catalunya compta amb un govern representatiu i això implica més claredat a l'hora de desxifrar la voluntat de la ciutadania catalana.
La federació ha de mostrar la seva voluntat de treballar a favor de la governabilitat amb Esquerra"
Els votants han dit que sí: l'augment d'ERC, l'entrada de la CUP al Parlament i l'augment més lleu d'ICV no deixen lloc als dubtes. En efecte l'entrada de la Candidatura d'Unitat Popular (CUP) al Parlament, amb 3 escons, és una altra de les dades sigificatives de la nit electoral. A l'estil del País Basc, l'esquerra independentista de Catalunya ha fet un gran pas endavant i ha sentenciat la seva viabilitat com a aposta segura per al futur del país, una aposta cristal·litzada principalment pels grans resultats de la CUP i per la revifada d'ICV-EuiA, que ha assolit els millors resultats de la seva història.

L'ambició nacional a partir d'ara, doncs, queda principalment a les mans de dos dels homes forts del país: Artur Mas i Oriol Junqueras. Mas, que ha perdut 12 escons i s'ha quedat amb 50, ha de pronunciar-se amb la mateixa claredat que el poble de Catalunya a favor de l'estat propi. La federació ha de mostrar la seva voluntat de continuar fent passos ferms a favor d'un referèndum vinculant i de treballar, també, amb les possibilitats de pacte i governabilitat amb Esquerra.

Les dades
La majoria parlamentària a favor del dret a decidir és la dada principal de les eleccions del 25-N, més enllà de les xifres. Els resultats electorals però han estat protagonitzats per la davallada de CiU, que ha perdut 12 escons i s'ha quedat en 50.

Per la seva banda, el PSC ha perdut 8 escons en referència a les eleccions anteriors i ha suavitzat una patacada que totes les enquestes anunciaven com a magna i històrica. El partit dels socialistes de Catalunya ha quedat amb 20 diputats i el PP ha aconseguit un diputat més del què ja tenia i s'ha col·locat amb 19.

Finalment, ICV-EUiA ha aconseguit tres escons més que al 2010 i n'ha obtingut 13, C's ha apujat els seus escons fins a 9, la CUP n'ha aconseguit 3 i Solidaritat per la Independencia no ha arribat a assolir-ne cap.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat