Indica publicitat
Divendres, 22 de juny del 2018
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 11 d'octubre del 2016 | 13:18
Notícia · Política catalana

Puigdemont a Madrid "Apel·lo als demòcrates espanyols que es rebel·lin contra la judicialització de la política"

El cap de l'Executiu català ha fet una crida al diàleg aquest matí a Madrid durant els Desayunos Informativos d'Europa Press, on ha insistit que cal "trobar una solució política a la demanda catalana" i ha fet notar que aquesta només serà possible amb "coratge i compromís, partint del reconeixement de l'altre". "

L'acte ha tingut lloc a l'hotel Villa Magna a  la Castellana. Aquest ha aixecat  força expectació mediàtica. Diversos  representants diplomàtics hi han assistit no així cap membre o representant  del govern espanyol. Entre els presents els ambaixadors: el de França, Yves Saint Geours; el del Regne Unit, Simon Manley; el d'Egipte, Ahmed Ismaïl Abdelmoeti; el d'Irlanda, David Cooney; la d'Algèria, Taous Feroukhi; el de Veneçuela, Mario Isea Bohórquez; el de Bèlgica, Pierre Labouverie; el de Dinamarca, John Nielsen; el dels Països Baixos, Johannes Van Bonzel i el de Suècia, Lars-Hjalmar Wide.

"El coratge polític és directament proporcional a la incertesa social que eliminem"
, ha assenyalat el president, perquè, ha dit, "és imprescindible per il·luminar la democràcia, la prosperitat i la justícia que desitgem engrandir i compartir".

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha qualificat com un tema"molt greu i seriós" la judicialització de la política a l'Estat espanyol i ha denunciat l'"immens error de qui va decidir portar per la via penal al president Mas, la vicepresidenta Ortega, el conseller Homs i la consellera Rigau" pel procés participatiu del 9N. "Apel·lo als demòcrates espanyols que es rebel·lin contra la judicialització de la política", ha reblat.

"No és acceptable ni assumible políticament que hi pugui haver una condemna a persones que han assumit la responsabilitat i el coratge d'intentar escoltar la gent per poder prendre decisions", ha advertit el president, qui ha insistit que la judicialització "empitjora la situació". "Cal que els que estan darrere del disseny d'aquestes operacions de judicialització escullin si volen empitjorar o millorar", ha afegit.

"No estic a la lògica de la confrontació sinó del diàleg", ha remarcat Carles Puigdemont, qui ha reiterat la seva aposta per "fer política". I la política, ha dit, "es fa als parlaments, a les institucions, a les taules de diàleg i negociació, en els debats entre diferents sectors i àmbits i, finalment, per descomptat a les urnes, però en els jutjats no es fa política ni s'hauria de fer".

Aposta pel referèndum pactat

Per tot això, Carles Puigdemont ha reiterat la seva aposta per convocar un referèndum pactat amb l'Estat. Un acord, ha explicat, en el qual es podria parlar, "sense apriorismes, de la data del referèndum; de la pregunta a realitzar, dels resultats per considerar vàlida la resposta i un compromís de moratòria abans de tornar a promoure un referèndum similar".

Tot i insistir que la proposta d'acord és prioritària, el president ha deixat clar que "quan culmini la legislatura catalana, òbviament, la situació haurà canviat i s'haurà d'establir una nova proposta". "Serà igualment una proposta de diàleg i negociació però el seu objectiu ja no serà celebrar el referèndum sinó convidar l'Estat espanyol a implementar els seus resultats i contribuir a la transició", ha afegit.

El cap del Govern ha posat en relleu que després de la qüestió de confiança de fa quinze dies i el Debat de Política General de la setmana passada "el Govern ha sortir reforçat" i "han quedat més clares dues idees: que hi ha un 60% de recolzament a un referèndum i un 40% de rebuig". I ha recordat que en l'últim sondeig oficial publicat, hi ha una diferència de 5,3 punts a favor dels partidaris de la independència, mentre que al juny de 2015  era de 7,1 però favorables als contraris. Per això, el president s'ha mostrat convençut que aquest recolzament creixerà en els propers mesos i ha advertit que "seria intel·ligent i prudent no menysprear aquesta realitat".


Una Catalunya independent seria viable econòmicament

En un altre moment de la seva intervenció, el cap del Govern ha desmentit "els arguments estrella de la propaganda oficial i els seus distribuïdors" sobre la viabilitat d'una Catalunya independent. N'ha posat com a exemple  les recents declaracions del Premi Nobel d'Economia Joseph Stiglitz, que avalen la tesi segons la qual una Catalunya independent seria econòmicament viable. "I quan això ho afirma un Nobel d'Economia com a mínim mereix respecte i atenció", ha dit. En aquesta mateixa línia, el president ha esmentat els informes de l'agència de qualificació Moody's i del mateix Ministeri d'Economia que desmenteixen també que el procés polític a Catalunya afecta negativament l'economia.

 

Per tot això, Carles Puigdemont ha assegurat que "una Catalunya-estat és viable, com dono per suposat que una Espanya sense Catalunya també ho és". "Dono per suposat també que ben governades ambdues seran millor del que ho són ara, encotillades per un vell Estat de baixa qualitat política", ha afegit.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat