Indica publicitat
Diumenge, 24 de juny del 2018
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 7 de setembre del 2016 | 11:23
Notícia · Política catalana

Puigdemont: "La culpa no és de l'existència d'un problema polític a Catalunya, sinó del no reconeixement i el no actuar d'acord amb aquest"

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha assegurat  en una entrevista al programa Julia en la Onda, d'Onda Cero, que "si hi hagués reconeixement de les demandes polítiques de Catalunya, segur que hi hauria govern a Espanya:

Barcelona · n'hi hagués hagut abans de les segones eleccions i n'hi podria haver avui encara". El cap de l'Executiu ha dit, però,  que per què això passi, "hi ha d'haver coratge, flexibilitat i valentia en l'altra part".

El cap del Govern ha insistit que la repetició d'eleccions i la impossibilitat de fer govern han derivat del fet que "el sistema polític espanyol hagi prescindit de la política catalana i hagi renunciat a interlocutar i dialogar per a trobar pactes". "La culpa no és de l'existència d'un problema polític a Catalunya, sinó del no reconeixement i el no actuar d'acord amb aquest", ha declarat. En aquest sentit, Puigdemont ha remarcat que ha estat la política espanyola "qui ha descartat Catalunya""Nosaltres ens sentim descartats per la via de fet i quasi de dret", ha assegurat el president, que ha afegit que"la rectificació ha de venir dels que han conduit el sistema polític espanyol a aquesta situació de col·lapse".

Malgrat l'actitud manifesta de l'Estat espanyol, el president ha insistit que Catalunya manté intacta la seva voluntat de diàleg i que està disposat a "acordar un referèndum i unes regles de joc compartides", sempre i quan hi hagi "voluntat política".

Però ha lamentat que Mariano Rajoy, com a president espanyol, "digui que el problema més gran que té plantejat Espanya és Catalunya" i, en canvi, "no formuli ni una sola proposta d'acord amb la transcendència del problema". "És bastant sorprenent i incongruent", ha lamentat.

Preguntat per Julia Otero sobre els advertiments de la fiscal general de l'Estat, que combatrà en tots els òrgans judicials el procés català, el cap de Govern ha lamentat que "en l'assumpte de Catalunya, que és polític, parla qui no ho ha de fer i, qui ha de parlar, calla". Carles Puigdemont també ha manifestat la seva "inquietud per la seva definició de llibertat" d'alguns estaments judicials, que consideren que alguns usos de la llibertat poden suposar un perill per a la democràcia. "En alguns sistemes amb les lleis s'han conculcat llibertats", ha denunciat.

En aquest sentit, Carles Puigdemont ha considerat que "seria un greu error i una molt mala resposta" inhabilitar la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, pel fet d'haver "permès un debat i una votació d'una comissió d'estudi""És que no es pot estudiar cap idea a l'Estat espanyol? No podem parlar del que es parla en qualsevol democràcia avançada?", s'ha preguntat. I ha continuat: "em sembla delirant i inimaginable que una democràcia de la Unió Europa vulgui resoldre un tema polític acreditat a les urnes a cop de resolucions judicials i no a través de diàleg".


Culminar el mandat

Preguntat sobre el suport expressat per la Cup a la moció de confiança, el president Puigdemont ha assegurat que entén que aquesta decisió va lligada al suport als pressupostos, ja que "no tindria sentit validar la culminació de la legislatura amb les decisions que hem de prendre i després no tenir l'instrument bàsic per a poder realitzar-lo". Per aquest motiu ha assegurat que el que es vol és "establir un cert marge de negociació i d'acord" entorn els pressupostos, però amb la màxima que "no ens obstaculitzarem mútuament".

Durant la conversa, el president ha refermat el full de ruta marcat pel Parlament de Catalunya i ha assegurat que, tal i com està previst, "al termini dels 18 mesos de mandat, haurem completat els treballs de les creació d'estructures d'estat, la preparació de les lleis de desconnexió i la convocatòria de la pantalla democràtica que acordem per ratificar el procés per la independència" i, posteriorment, es convocaran eleccions constituents. "Si algú pensa que és teatre o gesticulació és que no ha entès res del que ha passat a Catalunya en els últims anys", ha reblat.

Puigdemont ha assegurat que "utilitzarem la millor formula, la més eficaç, la més inclusiva i la que generi mes reconeixement que ens permeti arribar a ser independents".

Participació a la manifestació de l'11S

En relació a la seva participació a la manifestació de la Diada organitzada per l'ANC i Òmnium Cultural, el cap de l'Executiu ha reiterat que està"sospesant" la decisió i que la comunicarà properament. "Crec que les governs han de ser coherents amb el seu mandat polític i jo tinc un mandat polític per portar al país a la independència, per tant no estic traint ningú, ni hi ha cap incoherència ni contradicció si hi participo", ha remarcat el president. I ha celebrat "enormement" la participació anunciada per l'alcaldessa de Barcelona.

Entre els temes tractats durant l'entrevista amb Julia Otero, Puigdemont també s'ha referit a la renuncia de l'exministre d'Indústria, José Manuel Soria, a optar al càrrec de director executiu del Banc Mundial, per al qual, ha dit, "mai hauria d'haver estat proposat", ja que "afectava la imatge internacional d'Espanya""Ens preocupa la imatge internacional d'Espanya", perquè "hi ha llaços personals, culturals i lingüístics molt poderosos que no només no es debilitaran sinó que s'enfortiran""tenim una vocació de contribuir al seu desenvolupament d'Espanya, en qualsevol escenari".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat