Indica publicitat
Dijous, 4 de juny del 2020
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 13 de maig del 2016 | 17:48
Notícia · Política catalana

Rovira: 'La memòria i els referents ens donen les eines per construir el Nou país de justícia social i igualtat d'oportunitats'

La secretària general d'Esquerra Republicana, Marta Rovira, ha estat l'encarregada de cloure una nova edició de la Nit Irla en la qual la Fundació Josep Irla lliura anualment el Memorial Francesc Macià i el Memorial Lluís Companys, i dóna a conèixer l'obra guanyadora del Premi d'Assaig Irla.

Pel que fa als guardonats d'enguany, el jurat del Memorial Francesc Macià 2016 ha decidit atorgar el premi en la seva categoria individual, a l'escriptora i periodista Empar Moliner per la seva trajectòria professional, marcada per èxits literaris amb llibres i reculls de contes, i sobretot pel compromís amb la cultura i el país que demostra cada dia en les seves nombroses col·laboracions en premsa, ràdio i televisió, de manera apassionada, irreverent, directa, amb la sàtira com a eina de denúncia contra les injustícies.

Moliner ha explicat que 'la Constitució és un gran llibre de ficció que diu coses tan fantàstiques com que tothom té dret a un habitatge digne, i digne suposo que vol dir amb llum'. I ha afegit que 'és molt greu que ho fessin amb un argument tan horrible com el que van fer servir dient que suposava una discriminació positiva cap als pobres catalans'.

En la seva categoria col·lectiva, s'atorga el premi al Centre Artesà Tradicionàrius, un equipament públic que gestiona l'Associació Cultural TRAM, per la promoció que fan de la música d'arrel tradicional dels Països Catalans.

El jurat del Memorial Lluís Companys 2016 ha decidit atorgar el premi d'enguany, en la seva categoria individual, a Josep Alabern, director d'Aigües de Manresa i actual conseller delegat del Consorci de les empreses públiques d'aigües de Catalunya per: haver-se distingit en la seva llarga trajectòria en la defensa d'una eficient gestió de la titularitat pública de l'aigua.

En la seva categoria col·lectiva, el premi s'atorga a Som Energia, per ser una cooperativa que des de 2010 aposta clarament per la generació, consum equitatiu i sostenible d'energia, tot potenciant les energies renovables disseminades i promovent l'autoconsum energètic.

La vetllada de la nit Irla ha estat també l'event triat per passar el relleu de la presidència per part de Josep Huguet a qui en serà el nou president, Joan Manuel Tresserras. Ha destacat que se sent molt honorat i que vol continuar amb tota la feina que s'ha fet i ampliar aquest gran llegat polític d'estudis i publicacions de la fundació, tot destinat a aconseguir el canvi social i a aconseguir la llibertat del país.

Premi d'assaig Irla 2016 per Francesc Puigpelat


Durant la vetllada s'ha fet públic el Premi d'Assaig Irla, un guardó que s'atorga per tal d'estimular l'estudi de la realitat política, econòmica, social i cultural dels Països Catalans, així com el desenvolupament del seu pensament. L'obra guanyadora de l'edició del 2016 ha estat "Breu història del nacionalisme espanyol. De la Constitució de 1812 a la prohibició del 9-N", de Francesc Puigpelat, presentada sota el pseudònim de "Joana Valls"

El jurat, per unanimitat, ha decidit premiar aquest assaig en considerar-lo una obra incisiva, oportuna i documentada que mostra com sota la retòrica antinacionalista de l'espanyolisme subjau un fort nacionalisme d'estat bastit des d'una inequívoca visió uniformista d'Espanya incompatible amb el reconeixement nacional de Catalunya i amb qualsevol projecte plurinacional d'Espanya. L'obra s'editarà conjuntament amb Angle Editorial.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat