Indica publicitat
Dilluns, 20 de maig del 2019
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 14 de juny del 2006 | 00:00
Notícia · Política

1931: la conjunció de partits valencians pro Estatut


El 1932, l’AVR, partit d’ideologia semblant a la d’ERC, convocà els partits de la província de València per tractar sobre l’autonomia; hi acudiren tots excepte el PURA i el Partido Republicano Conservador (PRC); d’ací sorgí la Conjunció de partits pro Estatut, que afirmà la unitat del País Valencià, per ta El 1932, l’AVR, partit d’ideologia semblant a la d’ERC, convocà els partits de la província de València per tractar sobre l’autonomia; hi acudiren tots excepte el PURA i el Partido Republicano Conservador (PRC); d’ací sorgí la Conjunció de partits pro Estatut, que afirmà la unitat del País Valencià, per tant, la regió autònoma havia formar-se amb les províncies de Castelló, València i Alacant amb exclusió de cap altra, mentre que el 1931 el PURA, el partit republicà blasquista anticatalanista, havia plantejat constituir la província de València en regió autònoma o formar una regió amb Terol, Conca, Múrcia i Albacete; s’acordà establir contactes amb els partits de Castelló i Alacant. El 27 de novembre de 1932, la Conjunció organitzà un míting a Alzira (València), el primer acte valencianista multitudinari. El PURA i la Derecha Regional Valenciana (DRV) no arribaren a cap acord amb la Conjunció perquè continuaven defensant un estatut d’autonomia només per a la província de València.
L’abril de 1936, Angelí Castenyer, membre del Partit Valencianista d’Esquerra i tinent d’alcalde de València inicià converses amb els alcaldes de Castelló de la Plana i d’Alacant; el 16 de juliol, es constituí a Castelló de la Plana una Comissió pro Estatut, que projectà realitzar un referèndum pel setembre.
L’esclat de la guerra (18 de juliol) i la instal·lació del Govern de la República a València el 7 de novembre de 1936 estroncaren aquesta campanya autonomista.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat