Indica publicitat
Dilluns, 17 de juny del 2019
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 17 de novembre del 2008 | 16:43
Notícia · Política

"El neoespanyolisme radical a Catalunya", o què hi ha darrera de Ciutadans

Barcelona · L'historiador Daniel Díaz ha escrit "El neoespanyolisme radical a Catalunya. La formació de Ciutadans-Partido de la Ciuadadanía", un llibre en què relata els factors que van desembocar en la creació de Ciutadans, partit que s'autoproclama antinacionalista tot i que porta l'espanyolisme més ranci als seus gens. L'autor arrenca l'assaig a la transició i l'acaba en les darreres eleccions del Parlament, en què la formació va aconseguir 3 escons.

 

"Què és ciutadans?". Aquesta és la pregunta que pretén respondre el llibre de Díaz, a través de l'anàlisi dels seus antecedents, el seu procés de formació, i la seva ideologia i programa. Fugint dels adjectius fàcils, l'autor fa un repàs de la història recent de Catalunya, començant per la mort de Franco, "la temptació lerrouxista", o el 'Manifiesto' dels 2.300, passant per l'etapa de Vidal-Quadras al capdavant del PP català, i acabant amb la presència de Ciutadans a les eleccions.

 

L'obra, doncs, aporta un interessant 'background' que ajuda a conformar una imatge més completa d'aquesta formació, que va començar sent un manifest 'd'intel·lectuals' com Boadella o Arcadi Espada que, sota una retòrica que apel·lava al bilingüisme i a l'antinacionalisme, s'hi amagava un discurs clarament nacionalista, però espanyol.

 

El llibre està editat per Publicacions de l'Abadia de Montserrat, i té, abans de la introducció, una cita de Joan Fuster que resumeix l'esperit de l'obra: "El fet a destacar és aquest: en un grau important, l'actitud antinacionalista és encara un instrument del nacionalisme, d'alguns nacionalismes". No calen més paraules.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Notícies relacionades
Crònica · Madrid
Neoespanyolisme subtil
Indica publicitat