Indica publicitat
Dilluns, 18 de juny del 2018
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 15 de abril del 2011 | 17:18
Crònica · Euskal Herria

Acabar amb ETA i amb l'independentisme

És l'obsessió del PP i el PSOE. L'objectiu dels dos principals partits espanyols passa per derrotar ETA i, de retruc, anorrear l'independentisme basc. Sobretot això últim, si no la victòria no seria completa. Els preocupa la il·lusió que pot generar Bildu i, per això, populars i socialistes han acordat impugnar totes les seves llistes.

Imatge de l'últim tiroteig d'ETA, a França.

Bilbo · Una ràtzia jurídico-policial en preparació que, com a soci de la coalició abertzale, denuncia el líder d'Eusko Alkartasuna, Pello Urizar: "PP i PSOE tenen clar que l'objectiu a destruir és l'independentisme. Euskal Herria és una qüestió d'Estat i estan disposats a utilitzar tots els subterfugis polítics per eliminar l'independentisme. Un independentisme que saben que està arrelat en la societat basca i que els resulta incòmode i els genera molts problemes".

El cicle final d'ETA donarà ales a l'esquerra abertzale i al sobiranisme basc, i a l'Estat li preocupa l'escenari que comença a perfilar-se. Això explica que el govern espanyol continui actuant com si ETA no hagués decretat un alto el foc el passat gener. Les forces de seguretat han detingut, des de llavors, una quarantena de suposats militants d'ETA i, com no hi ha atemptats, el ministre Rubalcaba organitza operacions per desenterrar amagatalls. A falta de cotxes bomba, la Guàrdia Civil confisca explosius.

La qüestió és passejar els explosius amunt i avall, fer soroll encara que les armes d'ETA guardin silenci. És digne de destacar l'alegria que han sentit dirigents del PP i el PSOE davant el tiroteig entre dos membres d'ETA i la gendarmeria francesa. Un greu incident que demostra que Madrid i París no poden seguir ignorant la treva decretada sense posar-la en risc. No es pot admetre el gallet fàcil dels dos militants bascos, però tampoc és comprensible que el govern francès hagi passat de donar als dirigents d'ETA un telèfon de contacte directe amb el seu ministeri de l'interior –com va fer el 2006 durant l'últim procés de pau– a menystenir les iniciatives de l'esquerra abertzale. I menys comprensible és encara l'actitud d'algunes formacions abertzales. Preocupats per l'èxit que intueixen que pot tenir el Pol Sobiranista de Bildu, Aralar ha aprofitat el tiroteig francès per aventurar que "l'alto el foc s'ha trencat de facto", i el PNB ha tornat a jugar a enterbolir les coses advertint del risc d'escissió en ETA.

El president dels socialistes bascos, Jesús Egiguren, no descarta aquesta possibilitat i, per això, ha reclamat al govern Zapatero que "faci política" per evitar una escissió dins d'ETA. Nombrosos sectors de l'Estat han viscut fins ara molt còmodes en la guerra contra ETA. La guerra no ha acabat, però està en vies de solució i aquests sectors de l'Estat contraris a la pau són tant perillosos com la minoria d'ETA que no està per donar la raó a Batasuna i deixar les armes. Quan la guerra acabi, el conflicte polític persistirà i la majoria dels bascos exigiran una solució negociada i basada en el Dret d'Autodeterminació. I no existirà ETA per fugir d'estudi.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat