Indica publicitat
Dijous, 2 de juliol del 2020
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 15 de juliol del 2011 | 17:43
Notícia · Política

El govern espanyol privatitza el Prat i relega a la Generalitat a fer de vigilant

El Govern català queda marginat de la gestió de la infraestructura, tot i que tindrà un paper "determinant" en una societat de "vigilància".  Foment admet que no es pot impedir que una mateixa empresa controli els aeroports del Prat i Barajas.

ACN · El govern espanyol ha engegat aquest divendres el procés per a la privatització de la gestió dels aeroports del Prat i Barajas amb la creació de les dues societats concessionàries. El procés de venda del 90,5% de les accions comença el 30 de juliol i tot plegat finalitzarà a la primavera del 2012, en què ja estaran a mans d'empreses privades. Aena, és a dir, l'estat, es quedarà amb el 9'5% de les accions restants, mentre que Catalunya quedarà relegada a tenir un paper "determinat" a una societat de "vigilància".

L'empresa que s'adjudiqui el Prat haurà fer un pagament inicial mínim a Aena Aeroports de 1.400 milions i satisfer després un cànon anual del 20% de la facturació que el 2012 ascendirà a 80 milions d'euros. Les tarifes dels aeroports estaran regulades per un organisme que "fixarà unes regles de joc" perquè "ningú vagi per sota de costos".

Les empreses (o empresa) que adquireixin el 90,5% del capital de cadascuna de les societats tindran la concessió durant 20 anys prorrogables uns altres cinc. Duran aquest període s'ocuparan de l'explotació, administració, promoció, conservació i manteniment de l'aeroport.

Fonts del Ministeri de Foment han explicat que no poden impedir que una mateixa empresa es faci càrrec de la gestió dels dos aeroports, fet que limitaria la competència, tot i que "no ho troben desitjable". En aquest sentit han avançat que el govern espanyol valorarà molt positivament les ofertes que incloguin polítiques que afavoreixin la competència amb els aeroports del seu entorn.

Paper "determinant" en una societat "de vigilància"

Paral·lelament a la creació de les dues societats de gestió el govern espanyol crearà dues societats "de vigilància" que s'encarregaran de vetllar perquè els aeroports responguin als interessos del territori. En aquestes societats de "vigilància" hi haurà representats els governs autonòmics, els agents econòmics i els ajuntaments.

Segons el Ministeri de Foment, en aquestes societats hi tindran un paper "determinant" els governs i els actors autonòmics. El Ministeri de Foment manté que la societat de "vigilància" del Prat tindrà poder real d'incidència però els màxims responsables de Foment no han concretat aquest paper.

Aena, en canvi, sí que tindrà participació dins de les societats de gestió dels dos aeroports perquè es reserva el 9,5% de les accions que restaran del procés de privatització.

Fonts del Ministeri de Foment apunten que encara "està per veure" quins són els representants que el govern espanyol envia al Consell d'Administració de les societats en representació d'aquest percentatge de capital, tot i que de moment no està previst que els governs autonòmics es facin càrrec de part d'aquestes accions.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat