Indica publicitat
Dilluns, 13 de juliol del 2020
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 5 de maig del 2011 | 17:58
Notícia · Política

El PP pot tenyir de blau els Països Catalans, segons el CIS

Camps augmentaria el seu avantatge, tot i el 'cas Gürtel', mentre que amb Bauzá, les Illes passarien a ser governades per la línia més 'ultra' del PP, segons l'última enquesta del CIS.

El PP governarà, una legislatura més, al País Valencià, augmentant el seu nombre de diputats, i recuperarà el poder a les Illes Balears al tornar a obtenir la majoria absoluta, segons el CIS. El sondeig mostra com els casos de corrupció que han esquitxat als 'populars' al sud del país i a les Illes no els passaria factura electoralment, mentre que els PSOE sí que notaria, i molt, el desgast de la lamentable obra de govern de Zapatero a l'executiu estatal i la inestabilitat del govern a les Balears.

Precisament a les Illes és on es produiria el canvi més important, ja que el PP aconseguiria tornar a governar després de passar una legislatura a l'oposició. La formació conservadora seria la gran beneficiada de la caiguda d'Unió Mallorquina que, després de la multitud de casos de corrupció que ha protagonitzat –que van desembocar en la seva expulsió de l'actual govern i el seu posterior canvi de nom a Convergència per les Illes- quedaria fora de l'arc parlamentari. La Lliga Regionalista impulsada per l'exdiputat del PP Jaume Font tampoc obtindria representació.

En cas que es complissin les previsions, el PP aconseguiria entre 32 i 33 escons (+4/5) –la majoria absoluta es troba en els 30 diputats- el PSC resistiria amb 22/23 (+0/1), el PSM-IV-Entesa amb 3 (-2) i Esquerra Unida, que es presenta en solitari, n'assoliria un.

La hipotètica arribada al poder del cap de llista del PP a les Illes, José Ramón Bauzá, suposaria un greu retrocés a tots els nivells per les Illes. Bauzá escenifica la branca més dura dels 'populars' a les Illes, s'ha 'carregat' el mínim sector regionalista que hi havia a la formació i s'ha alineat amb les posicions més ultradretanes de grupuscles de les Illes com el Círculo Balear.

Els vestits de Camps no passen factura

El panorama al País Valencià tampoc és massa esperançador a nivell electoral. El 'cas Gürtel' i succedanis no impediran a Francisco Camps tornar a la presidència de la Generalitat Valenciana –sempre segons l'enquesta-, tot i que el temps que pugui passar ocupant aquesta responsabilitat és una incògnita, sobretot quan el setge judicial l'obligui a comparèixer davant el jutge a declarar.

El PP sumaria 6 escons respecte el 2007 i consolidaria encara més al seva majoria absoluta al País Valencià amb 60 escons, seguit a molta distància d'un PSOE que en perdria 5 i es quedaria amb 38, mentre que Esquerra Unida n'obtindria 6.

Les municipals al Principat

D'altra banda, el partit de Mariano Rajoy també podria obtenir bons resultats a les municipals del Principat. Més enllà de les dinàmiques de cada municipi, les tendències a nivell estatal, amb un PSOE a la baixa i un PP a l'alça, i les retallades de l'executiu de Mas ens els primers mesos de govern, poden afavorir els resultats electorals de la formació conservadora i espanyolista, que no s'està de recórrer al discurs demagog i xenòfob sobre les persones immigrades per esgarrapar vots.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat