Indica publicitat
Dimarts, 3 d'agost del 2021
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 29 de juny del 2011 | 15:28
Notícia · Política

El 'Sí' a la independència guanyaria en un referèndum d'autodeterminació

El 42'9% dels catalans votaria a favor de la independència, el 28'2% votaria en contra i el 23'3% s'abstindria, segons el CEO. A més, el 75% dels enquestats vol que Catalunya recapti els seus impostos

ACN · El 42,9% dels catalans votaria a favor de la independència si es convoqués un referèndum, mentre que el 28,2% votaria en contra i el 23,3% s'abstindria. Són dades de l'últim Baròmetre del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO). El seu director, Jordi Argelaguet, ha destacat que el principal motiu del 'sí' és eminentment econòmic, mentre que en el cas del 'no', els ciutadans argumenten la unitat d'Espanya. També ha remarcat que dintre de l'abstenció, un percentatge important estaria més a prop de votar en contra. D'altra banda, el 75,5% dels catalans estarien totalment o més aviat d'acord amb què Catalunya recapti els seus impostos, mentre que el 18,2% ho rebutja.

El CEO indica que un 33% dels enquestats vol que Catalunya sigui un estat dins d'una Espanya federal i un 31,8 aposta per continuar com fins ara, sent una comunitat autònoma. L'estat independent tindria el suport del 25,5% dels catalans. Ara bé, malgrat això, davant de la pregunta directa d'un referèndum sobre la independència, un 42,9% votaria a favor, el 28,2 en contra i el 23,3 s'abstindria.

Argelaguet ha explicat que una part dels federalistes, davant de la disjuntiva, optarien per la independència. Ha constatat, doncs, que hi ha una majoria a favor de l'estat propi si es produís un referèndum, però ha deixat clar també que entre els abstencionistes, la majoria estan més a prop de votar en contra, ja que els motius que donen coincideixen amb els que rebutgen la independència. "Hi ha un perfil de persona que no gosa dir que no i manifesta que no votaria, però per les raons per les quals s'abstindria, coincideix amb les que voten 'no'", ha explicat. En canvi, en l'apartat del vot a favor, "són tots els que estan o estan tots els que són".

També ha remarcat que les raons que donen les persones que votarien 'sí' a un referèndum són eminentment econòmiques. De fet, el 36,4% parla de capacitat i desig d'autogestió econòmica, mentre que el segon motiu, el sentiment d'incomprensió, es queda en el 13,8%. Per contra, les persones que rebutgen la independència addueixen com a motiu la preservació de la unitat d'Espanya, amb un 42,6%, i el sentiment identitari, amb el 18,7%. En l'abstenció, la primera raó també és la preservació de la unitat espanyola, amb un 21,9%.

Seguint amb aquesta línia, els catalans aposten perquè les administracions catalanes passin a recaptar i decidir la distribució de tots els impostos que paguen els ciutadans i empreses a Catalunya. El 50,4% hi està totalment a favor, i el 25,1% més aviat a favor, el que suma un 75,5%. D'altra banda, el 9,7% es mostra més aviat en contra i el 8,5% totalment (sumat equival a un 18,2%).

Cal destacar que el 75% de les persones que recorden haver votat PSC a les eleccions al Parlament volen el concert, i el percentatge també és majoritari entre els votants de la resta de forces, excepte PPC i C's, on guanya l'opció de 'totalment en contra'. De tota manera, entre els populars, el 28,6% rebutja la recaptació dels impostos, però el 21,4% hi està més aviat a favor.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat