Indica publicitat
Diumenge, 31 de maig del 2020
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 25 de maig del 2011 | 19:11
Notícia · Política

El terreny adobat per PxC: atur, immigració i desfeta de partits tradicionals receptors de vot obrer

L'augment de la ultradreta a Catalunya segueix lògiques similars a les que han viscut altres països europeus des de fa anys. Plataforma per Catalunya ha multiplicat per cinc el nombre de vots respecte el 2007 i n'ha assolit 60.000.

Si bé és cert que no s'ha de sobredimensionar un fenomen com el de Plataforma per Catalunya, és evident que el partit xenòfob de Josep Anglada ha fet un salt important en els darrers comicis municipals al introduir-se a noves parts del territori català després que fa quatre anys sorprengués en algunes comarques de la Catalunya Central. La presència de la ultradreta a Catalunya encara no és comparable a la que hi ha a diversos països d'Europa –si no incloem en aquest grup al Partit Popular, un fet cada vegada més difícil tenint en compte la duresa i la demagògia del seu discurs respecte la immigració, no massa allunyat del de PxC- però sí que comparteix el terreny on acostumen a estendre's: són zones amb un atur elevat, altes taxes d'immigració i antics feus de formacions d'esquerra.

El politòleg Jordi Muñoz les ha recordat a l'Ara i ha explicat les característiques dels municipis catalans en què ha arrelat la candidatura xenòfoba. Muñoz arriba a la conclusió que el fenomen de l'atur és més determinant que no pas el fet que hi hagi una alta taxa d'immigració. En tot cas, és evident que els dos factors units són els que permeten que el discurs racista i populista de la formació de Josep Anglada, franquista declarat, qualli mínimament. Muñoz, tot i no afirmar taxativament que hi hagi hagut un traspàs directe de vots del PSC a PxC, sí que observa que Plataforma ha penetrat amb més força allà on el partit de José Montilla ha retrocedit més. Així, a més d'aquesta mescla d'atur més immigració, PxC ha fet forat a poblacions grans i amb els partits receptors tradicionalment de vot obrer amb certa decadència.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat