Indica publicitat
Dimecres, 25 d'abril del 2018
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 2 de setembre del 2011 | 19:09
Notícia · Política

Estocada mortal del català a les aules: la valencianització de Catalunya


I després del temporal... continua la tempesta. Allà on no hi ha hagut mai respecte pel dret de decidir i per la diversitat de llengües i cultures, sempre hi preval una nació per sobre de l'altra.

Barcelona · La manca d'un Estat propi ha portat Catalunya a una existència precària. Ara, però, el TSJC proposa anar més enllà: la simple no-existència del català. La involució persistent i contstant de Catalunya ha estat la voluntat històrica de l'estat espanyol, un país que modifica la constitució a partir de la voluntat d'uns pocs parlamentaris però no és capaç de plantejar-se fer-ho davant la demanda democràtica de milions de persones. Un estat que fa passar pel davant la voluntat de tres famílies (sense ànims de minimitzar: realment tres) per davant de la voluntat de milions de persones expressada democràticament.

Se'ns pixen a sobre i diuen que plou és el resum de la sentència mutil·latòria del TSJC, que va fer-se pública el passat mes de desembre i que aquesta setmana ha passat a executar-se. La sentència del TSJC, que imposa la destrucció de tot el sistema d'immersió lingüística adoptat a Catalunya des de la democràcia i que perpetua la sumissió de la llengua pròpia a favor de la llengua castellana a les aules, dóna ara dos mesos de termini a la Generalitat perquè apliqui les mesures necessàries perquè el castellà sigui també llengua vehicular a les aules.

Aquesta sentència, que busca la supressió d'un sistema educatiu no només votat i adoptat de manera democràtica, sinó també elogiat diverses vegades a nivell internacional com un model idoni per a preservar la llengua pròpia i garantir la integració de les persones nouvingudes, és ja la gota que fa vessar el got. La definició incitada per Jordi Pujol, qualificant el moviment de l'alt tribunal de "casus belli", ha de ser la pauta d'acció d'entitats, ciutadans, polítics, institucions i societat civil. L'acceptació -i per tant la submissió- d'aquesta sentència només portarà Catalunya i la llengua catalana a un estat encara més dèbil, desprotegit i indefens de l'actual: un viatje fins a èpoques preconstitucionals que cal evitar.

De nou el sector es mobilitza en contra del TSJC i crida a la desobediència
La presidenta de la Federació d'Associacions de Mares i Pares d'Alumnes (FAPAC), Imma Fuyà, ha demanat al Govern que no faci "ni un pas enrere" en la defensa del català a l'escola i que tregui "les castanyes del foc. "Nosaltres no deixarem de treballar per preservar el model lingüístic de l'escola catalana", ha sentenciat. Sindicats i moviments de mestres de l'escola catalana han coincidit amb Fuyà i han defensat el model d'immersió lingüística en català.

Per la seva banda, la Plataforma per la Llengua ha denunciat a través d'un comunicat l'aval que fa la justícia espanyola a la persecució en contra del model lingüístic escolar a Catalunya. La plataforma, membre de Somescola.cat, ha qualificat aquestes mesures de manca de respecte a les grans majories socials, i de moviments incitats "per uns pocs" per aconseguir fins polítics que no tenen res a veure amb la convivència ni amb la cohesió social.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat