Indica publicitat
Dissabte, 4 de juliol del 2020
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 14 d'octubre del 2011 | 19:24
Notícia · Política

Mas avisa que si s'ataca el català el Govern en farà "casus belli"

Creu que el progrés de la llengua va endavant, tot i que en alguns àmbits és "escàs", i adverteix que hi ha línies vermelles que no es poden traspassar.

Redacció · ACN · El president de la Generalitat, Artur Mas, ha advertit aquest divendres que el Govern farà "casus belli" de la defensa del català si aquest és atacat, afectat o hi ha un intent de dilucidar-lo. El cap de l'executiu ha recalcat que "independentment de la posició que es tingui al conjunt de l'estat espanyol hi ha unes línies vermelles entre les quals hi ha l'idioma". Mas no s'ha referit als acords amb què ha arribat amb el PP, partit que ha augmentat els atacs a la llengua arreu dels Països Catalans.

El dirigent ha presidit la reunió del ple del Consell Social de la Llengua Catalana, òrgan d'assessorament, consulta i participació social en la política lingüística desenvolupada o impulsada pel Govern. Ha afirmat que "el progrés de la llengua catalana des de molts punts de vista va endavant, però hi ha interrogants importants".

En l'inici de la seva intervenció, Mas ha afirmat que "tot el progrés de la llengua catalana des de molts punts de vista va endavant, però hi ha interrogants importants", ha alertat. Mas ha assenyalat que "en alguns àmbits el progrés de la llengua és escàs i en altres és més evident i molt més potent". Segons el cap de l'executiu, "això demostra fins a quin punt estem en una situació que cal desplegar totes les nostres energies de tothom per anar fent progressar aquest ús general, normal i social de la llengua catalana". Així mateix, ha apuntat que això no ha de fer perdre de vista els progressos que hi ha hagut.

En aquest context, ha posat com exemple l'acord que es va assolir en la llei del cinema. Mas ha ressaltat que en el marc general de la normativa "s'ha arribat a un acord important amb tot el món de les distribuïdores i del cinema per passar de la quota missera del 3% de presència del català a les sales de cinema a un objectiu del 20% en tres o quatre anys i amb una perspectiva d'arribar al 35%". El president ha alertat que això dependrà de la reacció de la societat i de la demanda que hi hagi a nivell de mercat.

Mas ha recordat una conversa que va tenir fa poc al Palau de la Generalitat amb el primer ministre del Quebec, Jean Charest. Ha explicat que Charest es descriu com a nacionalista i federalista, però no sobiranista. El cap de l'executiu ha dit que per Charest si Canadà "en algun moment traspassa allò que són les línies vermelles com la llengua" revisaria la seva posició federalista. Tot i que "Catalunya no és Quebec ni Espanya és el Canadà", Mas ha remarcat que per al Govern la llengua catalana és una línia vermella.

El president ha dit que recentment "hi ha hagut indicis, fets reals i amenaces clares que van en la línia d'atacar la línia de flotació del que significa la personalitat més clara del país i la nació que és la llengua catalana". Davant l'evolució de la demografia catalana, Mas ha apostat per "obrir la porta a la defensa de la llengua a tota aquella gent que hi tingui un mínim de sensibilitat, sentiment i d'aproximació".

A la trobada també hi ha participat el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, el president de l'Institut d'Estudis Catalans, Salvador Giner, i la directora general de Política Lingüística, Yvonne Griley, entre d'altres.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat