Indica publicitat
Diumenge, 5 de juliol del 2020
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 26 de maig del 2011 | 19:16
Notícia · Política

Mas defensa la necessitat del pacte fiscal en una entrevista a la BBC

El president de la Generalitat torna a insistir en l'argument que convocar un referèndum d'autodeterminació provocaria una "divisió del país". "L'aspiració és tenir més diners", ha reblat durant l'entrevista.

ACN · Artur Mas va defensar la necessitat d'aconseguir el pacte fiscal en una entrevista amb la BBC que es va emetre dimecres al vespre. La cadena britànica es va desplaçar fins a Barcelona per conversar amb el president sobre la crisis, la independència, els toros, la Sagrada Família i el Barça. Mas va aprofitar per reivindicar el seu projecte estrella aquesta legislatura i deixar clar que ara no és el moment de plantejar un referèndum d'independència. Va reconèixer que els últims esdeveniments a Espanya han provocat que la majoria dels catalans estiguin oberts a la idea de la independència però va afegir que encara no hi ha una majoria social que la defensi.

Fent gal·la del seu anglès, Mas va respondre les preguntes de la BBC en una entrevista enregistrada al mateix Palau de la Generalitat. El president de la Generalitat va afirmar que "és més fàcil aconseguir la independència fiscal i econòmica que la política", perquè hi ha un "acord general" a Catalunya sobre el fet que els catalans "paguen molts diners a Espanya i molts d'aquests diners no tornen". "L'aspiració és tenir més diners, els diners que estem creant amb el nostre esforç econòmic i social", va reblar. Mas ho va comparar amb el cas d'Escòcia, on també defensen la independència fiscal a més de la política.

Pel que fa a l'Estat propi, va reconèixer que CiU pensava fins ara que el camí a seguir era formar part d'una confederació que respectés Catalunya com a nació des de tots els punts de vista. Però, després dels últims esdeveniments a Espanya (com la sentència de l'Estatut), va admetre que probablement "la majoria de la població no estaria a favor de la independència però sí bastant oberta mentalment".

De tota manera, en preguntar-li per un referèndum, va remarcar que si bé hi ha un 50% de la població que estaria a favor de la independència, "que és molt", l'altra part estaria en contra. Proposar una consulta provocaria, doncs, una "divisió del país".

Sobre la situació econòmica, Mas va subratllar que no és molt positiva des del punt de vista de l'atur, però també va voler destacar punts forts de l'economia catalana, com la seva capacitat exportadora, l'economia més oberta d'Espanya incloent també tota la vessant turística.

I el Barça no podia faltar en la conversa, especialment a pocs dies de la final de la Champions entre el Manchester United i el Barça. El president de la Generalitat va destacar que el Barça és "més que un club i representa un sentiment general del país, l'ànima de la nació", tot desitjant que aconsegueixi guanyar dissabte tenint en compte, a més, que ara mateix "és el millor equip del món". De tota manera, Mas va apuntar que en un únic partit tot pot passar, i el Barça ja va perdre la final de la Copa del Rei contra el Madrid.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat