Indica publicitat
Dijous, 9 de juliol del 2020
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 16 de març del 2011 | 18:29
Notícia · Política

Portabella i Laporta culminen la coalició independentista en unes llistes trencaclosques


L'expresident blaugrana anirà de dos i Anna Arqué, de cinc. Depenent dels resultats, els regidors d'ERC podrien ser minoria al sí de la coalició

Joan Laporta i Jordi Portabella

Barcelona · Tot i que quan ho va proposar pocs confiaven en què la seva crida tindria cap resultat efectiu, ja es pot dir que l'alcaldable d'ERC per Barcelona, Jordi Portabella, ha aconseguit gran part del seu objectiu d'aglutinar diversos corrents de l'independentisme (Solidaritat, d'una banda, i la CUP, de l'altra, concorreran als comicis per separat). Si ha estat una gran jugada política o un guirigall totalment inestable, només el temps ho dirà.

Aquesta tarda s'ha fet oficial el pacte entre ERC i Democràcia Catalana, és a dir, entre Portabella i Joan Laporta, i l'expresident blaugrana ha entrat amb força a les llistes: ocuparà el número dos mentre que Anna Arqué, que va disputar amb Isabel Clara Simó les relacions internacionals de Solidaritat en el darrer congrés de la coalició, anirà al número cinc. Aquest acord, juntament amb el pacte de previ fet amb Reagrupament, que ocuparà el quart lloc a les llistes amb Ignasi Planas, atorga a Esquerra el cap de llista per Portabella i el tercer lloc, que va a parar a Ester Capella. Dos dels actuals regidors republicans al consistori, Xavier Florensa i Ricard Martínez, queden així relegats al sisè i el setè lloc.

En la posada en escena del pacte, les dues formacions han assegurat que volen que l'acord sigui de "gran recorregut". Portabella ha explicat la configuració d'aquest tercer espai pretén "competir per la victòria", tot i que ha evitat extrapolar el pacte més enllà de l'àmbit municipal i de Barcelona. La coalició buscarà un "nom paraigües" en què s'incloguin també les sigles dels partits que l'integren.

Visió de futur o efecte Bumerang?

Electoralment parlant, és evident que l'acord a tres bandes serà positiu. Esquerra, amb un descens continuat d'electors a Barcelona, especialment als darrers comicis municipals, aconsegueix tapar les vies d'aigua sumant recuperant sectors que s'havien allunyat dels republicans i, possiblement, aconseguirà nous electors atrets per la figura de Laporta o pel fet que, després de múltiples escissions, part de l'independentisme hagi aconseguit, ni que sigui per necessitat, posar-se d'acord. Reagrupament, per la seva banda, té la possibilitat d'entrar al consistori barceloní –tot i que en un inici la formació havia descartat concórrer a les municipals- mentre que Laporta arrenca una nova via política després del seu abandó a Solidaritat.

La jugada deixa unes llistes trencaclosques en què si, hipotèticament, la coalició assolís cinc regidors, ERC hi seria en minoria (hi hauria dos regidors republicans al consistori per dos de Democràcia Catalana i un de RCat).

Portabella va ser el primer en abandonar el pacte amb el PSC i ICV després que l'electorat el castigués durament –tot i que hi va seguir donant un cert suport extern. A diferència de la direcció nacional, que va caure en l'error de repetir un tripartit amb els mateixos que l'havien expulsat i per desenvolupar un Estatut que consideraven insuficient, Portabella va reaccionar a la primera, i ara es torna a avançar amb aquesta coalició. La jugada de Portabella, doncs, és bona? Els suposats beneficis electorals que generarà la coalició compensaran la possible inestabilitat d'aquest nou 'tripartit'? S'ha dedicat el mateix temps a negociar un programa conjunt que a confeccionar les llistes?  Temps al temps...

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat