Indica publicitat
Dijous, 9 de juliol del 2020
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 26 de maig del 2011 | 17:59
Notícia · Política

Ridao es postula amb l'aval de l'experiència i el desgast del tripartit

El secretari general d'ERC ha afirmat que no descarta pugnar per la presidència de la formació si s'aposta per esdevenir el partit de l'esquerra nacional ocupant espai al PSC. El republicà ha criticat també l'estratègia de Portabella a les municipals.

La nova patacada electoral d'Esquerra el 22 de maig i la posterior dimissió en ple de la direcció ha obert un escenari al partit republicà amb dues incògnites a desvetllar: quina serà l'aposta estratègica de la formació i qui liderarà aquest canvi de cicle. Les respostes arribaran el proper 1 d'octubre i 17 de setembre respectivament i, de moment, diversos pesos pesants del partits ja s'han postulat o han expressat la seva opinió sobre quina ha de ser la línia a seguir.

Puigcercós, Carod-Rovira i Benach ja hi han dit la seva; Portabella s'ha donat un marge d'una setmana per decidir si fa el pas endavant, Junqueras ja hauria expressat de portes endins la seva intenció de dirigir el partit, i Joan Ridao ha deixat entreveure aquest matí la seva candidatura. En una entrevista a Rac1, el secretari general d'Esquerra, ha condicionat la seva decisió en funció de l'estratègia política que adopti la formació: si ERC aposta per convertir-se en el partit de l'esquerra nacional ocupant l'espai del PSC, Ridao intentarà dirigir el partit; si l'aposta final és per fer una acumulació de forces i sectors independentistes amb un perfil social més desdibuixat a l'estil del que ha fet Portabella a les municipals, la decisió serà apartar-se.

"Hem de debatre si ERC té la vocació de ser un partit de govern i de majories; d'ampli espectre. Això vol dir aprofitar la desorientació i el naufragi del PSC. El nostre objectiu no és substituir CiU, sinó anar substituint el PSC", ha indicat Ridao. El republicà ha afegit que "l'objectiu d'ERC no ha de ser reconstruir un espai minoritari i independentista, perquè ens trobarem els mateixos". Dard, doncs, cap a l'estratègia de Jordi Portabella, buscant vincles amb Laporta i RCat, que ha considerat un "error".

La pugna ha començat, tot i que és de baixa intensitat. El record del darrer congrés fratricida encara és molt recent i tots els possibles candidats tenen clar que caldrà serenitat i calma per no arribar a la tardor amb el partit esquerdat. La candidatura de Ridao, si es confirma, compta amb una avantatge que, a la vegada, és el seu gran 'handicap', potser insuperable: l'experiència. El secretari general ha acumulat els darrers anys llocs de responsabilitat però, a la vegada, no pot deslligar la seva imatge del tripartit i de la direcció amb la qual ERC ha relliscat electoralment. Apostar per Ridao seria, juntament amb Anna Simó –que també apareix a les travesses- l'opció menys trencadora. A l'altra banda, hi hauria l'historiador Oriol Junqueras que, de moment, guarda silenci. No es pot descartar, però, que finalment es configuri una candidatura que uneixi les dues parts.

A les estatals amb ICV

Pel que fa a les eleccions del 2012, Ridao ha apostat perquè ERC hi concorri amb ICV, i ha revelat que n'ha parlat amb el principal líder ecosocialista, Joan Herrera. "Estic content i satisfet amb la feina que hem fet a Madrid amb ICV", ha expressat el secretari general, per afegir que anar junts als propers comicis "és una opció perfectament vàlida".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat