Indica publicitat
Dissabte, 4 de juliol del 2020
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 9 de gener del 2012 | 18:42
Notícia · Política

Rovira reclama un "gran acord de país" pel tancament de caixes i l'objecció fiscal dels ciutadans

ERC condiciona el suport als pressupostos a què el Govern reclami el concert econòmic i convoqui una consulta prèvia.

ACN · La secretària general d'ERC, Marta Rovira, ha fet una crida, en una entrevista a l'ACN, a arribar aquest any a un "gran acord de país" per donar suport a un tancament de caixes de la Generalitat i dels ajuntaments que s'hi sumin. A més, per "reforçar" aquesta estratègia, Rovira ha instat els ciutadans catalans a unir-se a la iniciativa i practicar l'objecció fiscal cap a l'Estat. La republicana creu que amb aquestes accions conjuntes, tant el Govern com els ciutadans quedarien protegits i s'aconseguiria una gran força per negociar el concert econòmic a Madrid. ERC, a més, ha condicionat el seu suport als pressupostos de 2012 a què el Govern reclami el concert econòmic i convoqui una consulta prèvia.

En l'entrevista, Marta Rovira ha reiterat el suport d'ERC als moviments d'Òmnium Cultural, que fa mesos va anunciar que buscaria fórmules a favor del tancament de caixes i l'objecció fiscal. En aquest sentit, la republicana ha plantejat un "gran acord de país amb un tancament de caixes per part de la Generalitat, un suport civil i polític a aquest tancament de caixes, i estudiar vies per una objecció fiscal". A més, Rovira ha explicat que la idea d'Esquerra no passa només per "cridar a les forces polítiques a que donin suport a la Generalitat en el tancament de caixes" sinó que també fan una "apel·lació als ciutadans, per estudiar vies d'objecció fiscal i donar suport a Òmnium Cultural".

"Hi ha ciutadans que han començat campanyes a títol individual i que estan sent assessorats legalment, i tenen moltes vies, com consignacions determinades o altres vies alternatives per dedicar l'esforç fiscal socialment a una altra tasca", ha detallat la secretària general d'Esquerra. El partit ha anunciat que es reunirà properament amb un grup de ciutadans que estudien practicar aquesta objecció per tal de mostrar-los el seu suport i intentar impulsar aquesta estratègia conjunta. "Si el Govern fa un pas, la resta de formacions i la societat civil l'han de seguir", ha sentenciat Rovira.

Amb tota aquesta estratègia, Rovira creu que "la negociació" per intentar aconseguir el pacte fiscal i el concert econòmic que ERC reclama "pren molta més força". I és que per la republicana, un dels reptes d'aquest 2012 que ara comença és poder aconseguir un nou finançament que aporti "independència econòmica" a Catalunya, malgrat la majoria absoluta del PP a l'Estat.

En aquest sentit, Rovira a reconegut que marcar aquest horitzó de concert econòmic i la celebració d'una consulta prèvia són "una condició" perquè els republicans puguin acabar donant suport als pressupostos de la Generalitat pel 2012. "El país necessita posar fi als anys i l'herència d'espoli fiscal. I una bona manera d'afrontar la situació d'equilibri financer de la Generalitat és negociar el concert econòmic", ha sentenciat la secretària general d'Esquerra.

La possibilitat del "sí" al pressupost del Govern, però, encara és lluny per ERC. Marta Rovira assegura que per poder donar el seu suport, l'executiu encara hauria d'acceptar les seves "propostes per fer guanya progressivitat en l'esforç que demana el Govern" i incorporar qüestions com "l'impost bancari, gravar l'últim tram de les rendes superiors de l'IRPF, o recuperar l'últim tram de l'impost de successions".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat