Indica publicitat
Dilluns, 6 de juliol del 2020
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 17 de novembre del 2011 | 16:35
Notícia · Societat civil

Milers d'estudiants protesten contra les retallades arreu del país

Les protestes s'emmarquen en la jornada de vaga a les universitats i instituts públics catalans contra la "mercantilització de la universitat pública".

Milers d'estudiants d'arreu del país ja han sortit al carrer per protestar contra les retallades a la universitat pública, durant la jornada de vaga convocada per la Plataforma en Defensa de la Universitat Pública (PDUP), el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans i la CGT. Tot i que no han fet una crida a la vaga, la UGT i CCOO també han donat suport a la jornada de protestes.

Segons la Plataforma, la vaga està tenint un "ampli seguiment" de l'aturada i ha afirmat que això posa de manifest "el malestar" de la comunitat amb les "polítiques de retallades" que està aplicant el Govern. Una retallada del 17% que, segons els convocants, podrien ampliar-se al 33% fins el 2014. La PDUP ha afirmat, a més, que les decisions del Govern en aquest àmbit "tenen com a objectiu mercantilitzar completament la universitat pública".

Des de la plataforma s'afirma que les retallades han comportat "l'acomiadament de centenars de professors i de personal d'administració i serveis", una rebaixa dels sous que ha arribat fins al 60% en certs casos, i l'augment de matrícules i taxes per als estudiants. Aquesta línia generarà, segons els convocants, una "baixada de la qualitat docent, la massificació a les aules, la precarietat de la recerca, i la impossibilitat que sectors cada cop més amplis de la societat catalana accedeixin a l'educació superior".

Després d'iniciar la jornada tallant les vies d'accés a Barcelona i algunes vies de Ferrocarrils de la Generalitat (FGC), els estudiants i membres del Personal d'Administració i Serveis (PAS) i del Docent Investigador (PDI) han fet una crida al conjunt de la societat perquè participés en la manifestació convocada per aquesta tarda a Barcelona, que ha congregat a més de 10.000 persones. 

Protestes a les principals ciutats
Després de concentrar-se davant de l'edifici del rectorat de la Universitat de Girona, més d'un miler d'estudiants s'han manifestat pel centre fins la seu de la delegació del Govern on han llegit un manifest. A Lleida, mig miler d'estudiants i personal universitari ha participat en la protesta contra les retallades a la Universitat de Lleida. Durant la marxa, alguns estudiants han tirat ous a la seu de la federació de CiU. Pel que fa a Tarragona, han estat 300 els estudiants que s'han manifestat pel centre de la ciutat, en una convocatòria que, segons les dades facilitades per la URV ha estat força desigual. A la Universitat Autònoma de Barcelona, en canvi, l'activitat estava sota mínims i el seguiment de la vaga ha estat molt elevat. A Palma, València i Castelló, entre d'altres ciutats el país, centenars d'estudiants també s'han manifestat.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat