Indica publicitat
Dilluns, 1 de juny del 2020
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 23 de abril del 2012 | 17:45
Notícia · Societat civil

Sant Jordi enllaçat pel català

L'Obra Cultural Balear ha organitzat diferents activitats amb motiu de Sant Jordi. A Palma l'entitat estarà present amb una paradeta a la plaça Major, on vendrà llibres i repartirà llaços solidaris amb els drets lingüístics, activitat emmarcada dins la campanya "Per Sant Jordi, enllaça't per la llengua".

Redacció: Tribuna Mallorca · Serà el dilluns, 23 d'abril, a partir de les 9.00 hores. Al llarg de tot el dia, a més, Can Alcover-Espai de Cultura estarà obert als visitants. A partir de les 10.00 hores hi haurà una paradeta de venda de llibres i de repartiment de llaços pels drets lingüístics.

També a Can Alcover-Espai de Cultura, a les 18.30 hores, hi haurà un taller de literatura per a les famílies. A continuació hi haurà una lectura poètica a càrrec dels assistents. L'activitat ha estat organitzada per Projecte D-Servei de Dinamització Lingüística de l'Ajuntament de Palma.

A les 20.00 hores, al local de l'OCB de Manacor, tendrà lloc una nova edició d'"Els Dilluns de l'Obra", en aquesta ocasió centrada en el Dia del Llibre. Consistirà en la conferència "El llibre digital i la seves possibilitats", a càrrec de Llorenç Valverde, sobre el paper (mai més ben dit) del llibre en format digital i les seves més que abundants expectatives en els nous formats que s'estan imposant al llarg dels darrers temps.

Valverde exposarà que no hi ha canvi sense resistència, essencialment per part d'aquells que amb la nova situació perden privilegis. En el món dels llibres, els defensors a ultrança del passat vinculen de forma indissoluble coneixement i literatura als seus contenidors, els llibres de paper. El fet és que durant més de cinc-cents anys els contenidors -els de paper- han estat el principal i ben bé únic vehicle de transmissió i de difusió de la cultura i del coneixement, i aquest és un servei impagable que han fet a la humanitat i que, de ben segur, seguiran fent, però que ara mateix ja han de compartir amb d'altres vehicles.

Amb la irrupció de les tecnologies digitals sovint hem caigut en el parany d'identificar cultura amb la indústria cultural, de tal manera que hem arribat a creure que el que qüestionaven les tecnologies digitals era la cultura, quan en realitat, el que fan es posar en evidència que el que ha quedat obsolet és una bona part l'entramat industrial que gira al voltant de la cultura, amb les conseqüències associades a aquest estat de coses, com per exemple, el retard en acceptar noves formes de producció i distribució que han donat avantatges a aquells que no han tingut por, o, en el nostre cas, no haver sabut aprofitar els avantatges que, per a les cultures minoritzades, presenten els nous escenaris digitals. I això tant s'aplica als llibres com a tot l'audiovisual.


Tanmateix, està clar que els canvis vinculats als llibres digitals no afecten només al suport i a la distribució, atès que també qüestiona el rol dels editors de decidir el que mereix i el que no mereix ser publicat. Els formats digitals tenen la virtut de ser més immunes a aquests filtres, sovint arbitraris, la qual cosa no vol dir que la qualitat no sigui possible també amb aquests formats, ben igual que el paper ens ha donat -i ens seguirà donant- obres deplorables que no haurien d'haver estat publicades mai. Llorenç Valverde és vicerector de tecnologia de la Universitat Oberta de Catalunya i catedràtic de la Universitat de les Illes Balears.

A les 21.00 hores, al convent de Muro, tendrà lloc una segona edició de la Vetllada poètica, a càrrec d'un grup de 10 alumnes de l'IES Berenguer d'Anoia. L'organització de l'activitat és de l'OCB de Muro. A la mateixa hora, al local de l'OCB d'Inca, es farà el sopar de lletres. Hi haurà un recital poemes a càrrec de Xisca Palou "Galla". A més, els socis, com cada any, llegiran poemes o fragments de llibres que trobin a taula o que duguin de ca seva. El preu és de 3 euros per als socis, i de 5 euros per no socis. Les places són limitades. Els interessats poden telefonar fins avui al 661932295. L'activitat és de l'OCB d'Inca.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat