Indica publicitat
Divendres, 10 de juliol del 2020
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 28 de abril del 2011 | 17:14
Notícia · Unió europea

"Per què les autoritats espanyoles han publicat ara l'informe d'una visita del 2007?"

Mauro Palma, membre del Comitè per a la prevenció de la Tortura del Consell Europeu, torna a mostrar les ombres existents sobre el respecte als drets humans a l'Estat espanyol: "tenim molts dubtes de les operacions de la Guàrdia civil a Intxarroundo".

Mauro Palma

La vulneració dels drets humans a les comissaries de l'Estat espanyol és tant evident que ni tan sols els organismes europeus dels quals Espanya en forma part poden callar ja. En una entrevista a Deia, Mauro Palma, membre del Comitè per a la prevenció de la Tortura del Consell Europeu, s'ha preguntat per què l'informe que va fer el seu organisme l'any 2007 no s'ha fet públic fins fa unes setmanes, després que el govern espanyol sabés que durant aquest 2011 tornaran a rebre una visita del Comitè. "És quelcom molt dolent per la democràcia", ha afirmat Maura, que ha tornat a expressar els dubtes que li genera l'aplicació del regim d'incomunicació, en especial en el cas de menors, i el "risc" que en certs col·lectius, com els immigrants sense papers o els acusats de terrorisme, no s'apliquin plenament "les mesures de salvaguarda". En aquest col·lectius, de fet, el membre del Comitè arriba a dir que a "Espanya la situació és molt problemàtica".

Pel que fa als acusats de terrorisme, Palma admet que "en relació a les operacions de la Guàrdia Civil en el centre d'Intxaurrondo, o a Madrid, a Guzmán el Bueno tenim molts dubtes perquè en aquests casos parlem de detencions sota el règim d'incomunicació". Els dubtes vénen ja que no hi ha gravacions de totes les fases de la detenció –un mètode que eliminaria en gran part les sospites, perquè serà que no l'apliquen?- i, segons el membre del comitè, "pel mer fet de no realitzar gravacions", les autoritats espanyoles "no estan en disposició de refusar les acusacions" de tortura.

Aquesta manca d'informació i de transparència fa que molts casos de tortures no es puguin investigar, explica Maura. "Per exemple, per què en un cas en que es va transferir un detingut a Madrid es va tardar més temps del necessari? Quins van ser els agents encarregats de portar-lo? En quina furgoneta o cotxe es va traslladar? Hi ha algun informe?". "No tenim res i quan la persona al·lega que va ser maltractada durant el trajecte, que el van fer sortir del cotxe; com investigar un cas si no tens res? Hauríem d'obtenir de les autoritats espanyoles més transparència", conclou.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat