Indica publicitat
Dilluns, 13 de juliol del 2020
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 24 de maig del 2011 | 16:17
Notícia · Unió europea

Salmond assegura que cap país europeu s'oposarà a la independència d'Escòcia

El primer ministre escocès diu que l'oposició espanyola al reconeixement de Kosovo és diferent perquè el país balcànic "no pertany a la UE".

ACN · El primer ministre escocès, Alex Salmond, es mostra convençut que cap país europeu s'oposarà al fet que una Escòcia independent sigui membre de ple dret de la Unió Europea. "Europa està fundada en principis democràtics, i la gent acceptarà la democràcia", ha assegurat Salmond en declaracions a l'ACN. Preguntat sobre una hipotètica oposició de l'Estat espanyol, que no ha reconegut internacionalment països com Kosovo, Salmond ha indicat que Escòcia ja treballa "des de dins del context europeu" i que "ningú suggereix seriosament" que se la pugui excloure de les institucions europees. "La idea que la UE voldrà excloure el major productor de gas i petroli no té sentit", ha dit.

"És una qüestió de democràcia, i la democràcia prevaldrà", ha assegurat el primer ministre i líder del Partit Nacional Escocès (SNP). Salmond ha reiterat que bloquejar l'entrada d'un nou país independent "no és la manera de treballar d'Europa".

El primer ministre escocès ha indicat que si obté la independència treballarà amb tots els països europeus. Segons ell, l'actitud de "cooperació" dels escocesos els permet ser "ben rebuts no només en alguns països europeus, sinó en tots".

L'exemple català
El primer ministre escocès evita sovint les comparacions entre Escòcia i altres nacions sense estat perquè considera que cada país "ha de seguir el seu camí". Però Salmond, a qui el 'Financial Times' va definir com "un deixeble" de l'expresident català Jordi Pujol, admet que es fixa i estudia els processos polítics a altres llocs del món. "Admiro molts polítics europeus i penso que Jordi Pujol va aconseguir molt i òbviament he mirat amb cura les seves estratègies", reconeix el líder escocès. "Però jo dissenyo estratègies per Escòcia i per les circumstàncies escoceses", precisa.

Salmond coneix els plans del govern català per demanar el concert econòmic i, de fet, reconeix obertament en públic que els poders fiscals d'Escòcia són "molt menors" que els del País Basc o Catalunya, i que això els dificulta la sortida de la crisi. El líder escocès ha reiterat des que va guanyar les eleccions, el 5 de maig, que la seva "prioritat" -per davant de l'objectiu de la independència- és l'ampliació de les competències. "Per Escòcia crec que és correcte i apropiat que ens concentrem ara mateix en la recuperació econòmica", diu Salmond.

Un procés cap a la independència
"No em correspon a mi dir als altres què han de fer. Jo faig el que crec que és millor pels escocesos i responc als requeriments dels escocesos en cada moment particular", assenyala Salmond, preguntat sobre el camí que hauria de seguir Catalunya. El primer ministre escocès manté l'objectiu d'organitzar un referèndum per la independència a finals de l'actual legislatura, que s'allargarà cinc anys. Durant aquest temps, el líder de l'SNP vol persuadir als ciutadans dels beneficis de la independència. "La gran batalla a Escòcia no ha estat una batalla política, sinó de la ment", admet.

Segons Salmond, les darreres eleccions, en què el seu partit va obtenir una majoria absoluta, han mostrat una Escòcia "madura" que "rebutja" les "campanyes de la por" sobre l'independentisme. El primer ministre escocès enumera el que per a ell són els grans avantatges competitius d'Escòcia, com els recursos naturals -sigui el petroli, el gas o les energies renovables-, el sistema educatiu o la capacitat d'innovació. "Hem de persuadir els ciutadans que podem ser un país independent", assegura. "Molta gent arreu del món podria dir que convèncer-los no hauria de costar gaire, però Escòcia ha estat 300 anys formant part d'una unió. Tot és un procés", afegeix.

Salmond creu que els escocesos "ja estan convençuts" de molts dels aspectes individuals que comportaria la independència, com la gestió dels propis recursos naturals, la retirada de les armes nuclears o el disseny d'una política de defensa i exteriors pròpia. "Si vols aquestes coses a nivell individual, has de votar per la idea de la independència, una idea a la qual ja li ha arribat l'hora", conclou Salmond.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat