Indica publicitat
Dimarts, 2 de juny del 2020
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 18 de setembre del 2015 | 00:00
Opinió · Política catalana
Isidre Palmada
Professor

Davant l'urna

El sistema democràtic es fonamenta en la deliberació personal. Un home un vot. Un vot secret, lliure i incondicionat. Estic convençut que molts se'n serviran. Quan sentin la gravetat del moment, aproximats al seu acte, canviaran el vot. Els simpatitzants del PSC, dels "Sí que es pot–podem", dels d'Unió, etc.que senten el catalanisme

Barcelona · lligat a l'estat, unit al destí espanyol, se submergiran darrere les cortines i tindran la clarividència de votar independència.

De fet, aquestes formacions electorals propugnen només una renegociació. Una altra. El "peix al cove", de Pujol i esporgar d'aquí o d'allà (ara aquesta transferència, després aquella gestió, etc.) Madrid continuarà igual de garrepa i hostil. Igual de centralista i jacobí. Perquè es tracta sempre dels catalans. Madrid no té cap problema. L'estat ja els va bé, als espanyols. El catalanisme, com l'andalusisme, és el terrós egoista. Assimilable i digerible en les pròximes generacions.

Aquestes formacions electorals les convé parar el cop, el mesell dret de decidir, el clam inqüestionable i neutralitzar la independència. Després ho reconduiran a una negociació tècnica, complicada i mesquina. Ressituaran la relació "estat–generalitat" dins un horitzó indeterminable, inclassificable. Els simpatitzants del PSC, dels "Sí que es pot–podem", dels d'Unió, etc. el noten aquest doble discurs.


L'estat ja els va bé, als espanyols. El catalanisme, com l'andalusisme, és el terrós egoista. Assimilable i digerible en les pròximes generacions"

El Parlament va demanar la manera "constitucional" de decidir a les Cortes, a Rajoy, al Tribunal Constitucional, a Pedro Sanchez. Aquests han dit que no, que no som una nació, ni podem decidir. Si els espanyols volessin una relació federal o bé confederal, ja ho haurien manifestat. Amb el que ha plogut, ja ho haurien fet. Els simpatitzants del PSC, dels "Sí que es pot–podem", dels d'Unió, etc. ho saben i si guanyen a Barcelona, retornarem allí on érem, fa quinze anys.

Aquestes són les úniques eleccions plebiscitàries. Aquells simpatitzants comprenen que no podrem decidir, després. Espanya no ens ho permetrà. Una tercera via mai serà possible. Saben que si guanyen, hi perdem tots. D'aquí la seva inquietud, la seva angoixa més íntima. El dret de decidir passa amb aquestes eleccions. No hi haurà cap altra oportunitat.

Saben que si guanyen, hi perdem tots. D'aquí la seva inquietud, la seva angoixa més íntima. El dret de decidir passa amb aquestes eleccions. No hi haurà cap altra oportunitat."

Així que aquells simpatitzants hauran de votar amb consciència. Hauran de valorar la seva estima per la nació, el seu catalanisme. Hauran de ponderar si convé que els catalans decidim. Hauran d'apreciar l'honestedat dels discursos. La transcendència dels seus vots, en aquesta ocasió. La importància en l'àmbit internacional. Perquè aquestes eleccions, no seran unes eleccions supercalifragilisticoespialidoses. Els vots seran històrics.


Isidre Palmada


Banyoles, 18/9/15

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més opinions de Isidre Palmada
Isidre Palmada
Professor
Opinió · Política catalana
La giga enquesta
Opinió · Política catalana
El referèndum no enganya
Opinió · Política
Necessitem un De Gaulle
Opinió · Política catalana
L'hora PSC
Opinió · Política catalana
Confiança?
Opinió · Política catalana
Moció de confiança
Opinió · Política catalana
Declaració d'independència
Notícies relacionades
Opinió · Comunicació
Tribuna.cat, quinze anys de servei al país
Opinió · Política catalana
El respecte a la llei
Opinió · Política
Incredibilitat
Opinió · Seguretat
Una política de defensa?
Opinió · Política catalana
Ara l'Estat no té un "Tarradellas"
Opinió · Política catalana
Orgull i satisfacció
Opinió · Política catalana
Jo acuso Sr. Eugeni Gay
Opinió · Política catalana
Més que el COM, el PER QUÈ.
Opinió · Política catalana
Els deures del PDeCAT
Opinió · Política
Han signat la seva inhabilitació
Indica publicitat