Indica publicitat
Diumenge, 5 de juliol del 2020
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 4 de setembre del 2015 | 08:48
Opinió · Política catalana
Josep Pinyol i Balasch
Historiador i empresari

Desobediència civil institucional

L'Estat espanyol ha engegat la seva campanya electoral: les intervencions conjuntes de la Guardia Civil i les televisions espanyoles a ajuntaments per recollir uns expedients públics que es podien enviar per correu i a la seu de CDC; les declaracions del Sr.Bonet, de l'empresa Freixenet

Barcelona · demanant que els empresaris es reuneixin amb els comitès d'empresa per explicar els perills de la independència; les advertències als catalans de Felipe Gonzàlez sobre les terribles conseqüències de trencar amb la legalitat que ens equipara amb els nazis i els feixistes. Tot just estem en precampanya i cal esperar esdeveniments més impactants a mida que ens acostem a les votacions. Potser les clavegueres de l'Estat contraprogramaran els actes de l'Onze de setembre amb provocadors infiltrats que cremin contenidors a la nit i així proporcionar imatges esfereïdores per als tele-notícies de tot el món que tapin la manifestació de la Meridiana. Uns dies enrere Xavier Garcia Albiol va declarar que amb una participació superior al 72% es desmuntava el chiringuito dels independentistes i Carles Castro, l'analista electoral de La Vanguardia, recordava que aquest nivell de votants només s'havia assolit a les eleccions de març de 2014, després dels atemptats d'Al Qaeda a l'estació d'Atocha. Per a les trames tenebroses de l'Estat, quan està en joc la "unidad de España", no és difícil fer a mans d'un fanàtic de l'Estat islàmic un fusell que desencadeni un atemptat pocs dies abans de les votacions, amb l'esperança de mobilitzar els abstencionistes.


L'oligarquia espanyola s'ha adonat que el procés per la independència no és un "órdago" d'una partida de mus com caricaturitzava  la premsa espanyola. Ara constaten que no es troben davant una astuta maniobra de posicionament de l'autonomisme tradicional per negociar un nou tracte. Ara comproven que tenen al davant un fenomen diferent i que l'engranatge dels fets els abocarà, amb la fatalitat de les tragèdies gregues, a usar la violència jurídica: empresonar el President de la Generalitat i suspendre el Parlament i la Generalitat de Catalunya. Ara s'adonen que estan davant d'un moviment de desobediència civil que es porta a terme des de les institucions.

L'oligarquia espanyola s'ha adonat que el procés per la independència no és un "órdago" d'una partida de mus com caricaturitzava  la premsa espanyola"


Aquesta és una innovació respecte al moviment que va encapçalar Gandhi i que va portar a la independència de l'Índia o el moviment pels drets civils dels afroamericans als Estats Units d'Amèrica. En comptes del poble són els seus representants electes els que infringeixen la legalitat. Però els seus fonaments ètics i les cadenes de causes i efectes són els mateixos i els que han funcionat en tots els casos de resistència passiva: tant Gandhi, com Martin Luther King o Nelson Mandela van patir la presó i aquesta injustícia legal va ser decisiva en l'assoliment dels seus drets. L'ús de la força contra moviments democràtics pacífics deslegitima els poderosos que l'exerceixen i genera solidaritat. Cal recordar que la majoria de Presidents de la Mancomunitat i de la Generalitat de Catalunya van patir l'exili o la presó per raons polítiques, com Prat de la Riba, Francesc Macià, Lluís Companys, Josep Terradelles, Josep Irla o Jordi Pujol. A més el President Companys va ser afusellat, precisament per ser President de la Generalitat.

El moviment sobiranista ha de ser molt conscient que el programa de "Junts pel Si" (Declaració inicial de la voluntat de proclamar un Estat independent, l'obertura d'un procés constituent i la Declaració Unilateral d'Independència) engegarà la maquinària judicial i política espanyola. Assumir les conseqüències de la infracció de la llei és una part essencial de la desobediència civil tal com va assenyalar Gandhi i ens distingeix dels delinqüents que procuren eludir les seves responsabilitats. També és imprescindible explicar a l'opinió pública catalana, espanyola i internacional les raons que ens han obligat a trencar amb la legalitat espanyola i perquè estem disposats a patir-ne les conseqüencies.

L'ús de la força contra moviments democràtics pacífics deslegitima els poderosos que l'exerceixen i genera solidaritat" 


La nostra campanya electoral no pot limitar-se a publicitar els avantatges de la República Catalana. Hem de justificar la nostra estratègia de desobediència civil que ens porta a trencar amb la legalitat espanyola seguint el camí marcat per Gandhi, Luther King i Mandela.  Hem d'insistir en que les institucions espanyoles no han deixat cap altre alternativa al poble català que la infracció de la legalitat des de les institucions gràcies a la legitimat que atorga la victòria a les urnes. Hem de ressaltar que la sentència contra l'Estatut del Tribunal Constitucional va ser un veritable "Cop D'Estat" jurídic, tal com va la va qualificar el catedràtic de Dret Constitucional Javier Pérez Royo. Hem de ressaltar que va modificar un Estatut pactat entre el Parlament de Catalunya i el Congrés de Diputats. Hem de recordar que Catalunya no es regeix per la norma constituent aprovada pel poble català en referèndum. Es regeix per l'Estatut modificat per un Tribunal manipulat pel PP i el PSOE i que representa la castració química de l'autonomia.

Assumir les conseqüències de la infracció de la llei és una part essencial de la desobediència civil tal com va assenyalar Gandhi i ens distingeix dels delinqüents que procuren eludir les seves responsabilitats"

També cal recordar que els Governs espanyols han ignorat quatre manifestacions de milions de persones i han menyspreat la clara majoria a favor d'una consulta sobre la independència a les eleccions al Parlament de Catalunya de 2012. El Congrés dels Diputats va denegar la petició en aquest sentit que li va dirigir el nostre parlament. El govern espanyol va impugnar i el Tribunal Constitucional va suspendre la llei de consultes no-vinculants. Hem de denunciar que una actitud tan tancada i negativa és impensable en cap país de tradició democràtica.  Ja coneixem la reacció exemplar del govern britànic davant la victòria electoral del Scotish National Party amb el compromís d'un referèndum sobre la independència. Mai el govern alemany reaccionaria d'aquesta manera davant un moviment a Baviera similar al català. El 9 de novembre de 2014 dos milions tres-centes mil persones van desacatar la prohibició del Govern espanyol i del seu Tribunal Constitucional de confiança i van anar a votar en urnes de cartó. El Govern espanyol va reaccionar amb una querella contra el President de la Generalitat, la vicepresidenta i la consellera d'Educació, actitud que anuncia els futurs passos que de manera ineluctable es produiran.

En definitiva hem de fer com els judokes que aprofiten l'embranzida dels atacs dels seus adversaris per a derrotar-los. El poble català ha d'aprofitar les escomeses de l'Estat espanyol, tant les de la seva campanya peculiar campanya electoral, com la repressió que desencadenaran els passos que farem després del 27 de setembre per tal que es girin contrq els seus autors i ens portin a la independència.

 

Josep Pinyol i Balasch

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més opinions de Josep Pinyol i Balasch
Josep Pinyol i Balasch
Historiador i empresari
Opinió · Política catalana
Jo acuso Sr. Eugeni Gay
Opinió · Política catalana
Preparem la resistència gandhiana
Opinió · Política catalana
Constituents? Referèndum? Desobediència institucional !!!
Opinió · Política catalana
Proclamació d'Independència, Referèndum i Moció de confiança
Opinió · Política catalana
Proclamació d'Independència, Referèndum i Mandat democràtic
Opinió · Política catalana
Junts pel Sí: acomplir el mandat democràtic
Opinió · Política catalana
La trampa del referèndum
Notícies relacionades
Opinió · Comunicació
Tribuna.cat, quinze anys de servei al país
Opinió · Política catalana
El respecte a la llei
Opinió · Política
Incredibilitat
Crònica · Política catalana
Un cordó sanitari a la incongruència i la indefinició: PSC
Opinió · Seguretat
Una política de defensa?
Opinió · Política catalana
Ara l'Estat no té un "Tarradellas"
Opinió · Política catalana
Orgull i satisfacció
Opinió · Política catalana
Jo acuso Sr. Eugeni Gay
Notícia · Política catalana
El president Puigdemont demana poder-se explicar al Senat
Opinió · Política catalana
Més que el COM, el PER QUÈ.
Indica publicitat