Indica publicitat
Dijous, 9 de juliol del 2020
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 30 de setembre del 2015 | 11:40
Opinió · Política catalana
Fèlix Martí
Filòsof

Gestionar la victòria

La premsa internacional, en contrast amb l'espanyola, ha interpretat el resultat de les eleccions catalanes com una victòria del corrent independentista. Observant la nova composició del parlament queda clar que la suma dels diputats partidaris de la creació d'un

Barcelona · estat propi han aconseguit una representativitat més alta que els defensors de l'ordre constitucional espanyol.

L'actual majoria absoluta desautoritza els que havien afirmat que l'opció independentista era minoritària però encara s'haurà de confirmar la seva victòria amb un futur referèndum que compti els vots individuals. Les anàlisis actuals auguren un resultat que confirmaria l'actual majoria sobiranista i la persistència d'un sector unionista considerable. La força relativa dels dos blocs evolucionarà a partir d'ara pels encerts i els errors  dels diversos actors presents.

El nou parlament i el nou govern catalans han d'aconseguir una separació negociada amb Espanya i tutelada internacionalment"

Seria una feblesa de l'independentisme presentar el procés com si no desitgés una negociació amb l'estat espanyol. La unilateralitat ha de poder atribuir-se a un govern espanyol que nega qualsevol diàleg amb Catalunya que no accepti la legalitat vigent. El nou parlament i el nou govern catalans han d'aconseguir una separació negociada amb Espanya i tutelada internacionalment. No es pot negociar el sí a la independència si els catalans ho han decidit democràticament però s'haurà de negociar el com. S'haurà de trencar amb la legalitat espanyola contra la voluntat dels poders espanyols però evitant totes les unilateralitats innecessàries.

Seria una feblesa no respectar la transversalitat del procés de construcció de l'estat propi. Les esquerres no han de pretendre monopolitzar la nova etapa política excloent els altres actors ni deixar de participar-hi amb l'excusa que tenen altres prioritats. No seria intel·ligent marginar el president Mas que ha exercit un lideratge odiat pels poders espanyols i respectat internacionalment. No seria eficaç que la notable unitat de l'independentisme no es renovés en la perspectiva de les eleccions generals espanyoles.

S'haurà de trencar amb la legalitat espanyola contra la voluntat dels poders espanyols però evitant totes les unilateralitats innecessàries"

A un nivell més profund, les forces polítiques i les entitats sobiranistes gestionaran adequadament la seva victòria si no es contaminen amb els mètodes dels sectors unionistes que han volgut normalitzar la mentida, la por, l'agressivitat i la demagògia. Cal que en la construcció del nou estat s'avanci també en la lluita contra les corrupcions de la moral política.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més opinions de Fèlix Martí
Fèlix Martí
Filòsof
Opinió · Política
Han signat la seva inhabilitació
Opinió · Política catalana
Judicialització inútil
Opinió · Política
L'arnada glòria de Rajoy
Opinió · Política catalana
Un espai decent
Opinió · Internacional
La via turca?
Opinió · Política
Caricatura de l'estat de dret
Opinió · Política
La regressió espanyola
Indica publicitat