Indica publicitat
Divendres, 10 de juliol del 2020
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 9 de gener del 2012 | 15:41
Opinió · Política
Jordi Porta

Algunes consideracions

Sobre la situació de la consciència nacional catalana amb expressions que reclamen el sobiranisme i que Catalunya tingui el dret a decidir les formes de relació institucional amb els pobles veïns que democràticament decideixi, encara sovintegen algunes objeccions que, crec jo, no tenen fonament.

En primer lloc es diu i es comenta que malgrat algunes manifestacions recents, el catalanisme i, sobretot el sobiranisme, no supera, com a màxim, el 30 % de l'electorat tal com es pot veure amb el resultat de les convocatòries electorals. Per calcular això sumen els vots d'Esquerra Republicana de Catalunya i de Convergència i Unió. I em permeto dir que aquest càlcul és fal·laciós.

En primer lloc perquè no és segur que tot l'electorat de Convergència sigui partidari de la sobirania política, però encara és mes erroni suposar que no hi ha en l'electorat del PSC o d'Iniciativa gent partidària del dret a decidir la nostra sobirania. Com s'ha de calcular, doncs?
Si s'està tan segur que no hi hauria majoria a favor de la independència, per què es té tanta por?
No em canso de repetir que en les convocatòries electorals la pregunta als electors és el model de societat que voldrien, i què els proposen els partits, de cara a resoldre els seus problemes socials. Però hi ha una pregunta prèvia que necessita una convocatòria específica i que consisteix en preguntar quin és el marc institucional bàsic a partir del qual es podran portar a terme els diferents models de societat que proposen els partits.

I això requereix una pregunta específica a través d'un referèndum per l'autodeterminació,  dret reconegut pel Conveni Internacional sobre Drets Civils i Polítics que va entrar en vigor el 1976 i va ser ratificat pel Govern espanyol el 1977. Per tant, segons la pregunta que es faci el resultat pot ser diferent i no s'hi val fer sumes a conveniència. D'altra banda, si s'està tan segur que no hi hauria majoria a favor de la independència, per què es té tanta por a que es pugui convocar?

En segon lloc, i suposant que efectivament no surti la majoria suficient en un referèndum, la pregunta és quan es pot tornar a convocar. Crec que de resposta democràtica només n'hi ha una: cada vegada que un partit que ho té en el seu programa electoral guanya les eleccions, s'ha de poder tornar a convocar.
De nacionalisme de veritat a Espanya només n'hi ha un: l'Espanyol
Hi ha encara una tercera observació que alguns comentaristes fan sovint i que consisteix en dir que els nacionalismes avui no tenen cap sentit. Ho diuen, es clar, referint-se al nacionalisme català. Cal dir clarament que de nacionalisme de veritat a Espanya només n'hi ha un: el nacionalisme Espanyol, el qual disposa de tots els instruments per imposar-se, inclosa la força de les armes tal com consagra la mediatitzada Constitució del 1978. Històricament, i especialment al nostre país, el dret ha vingut a legitimar situacions de fet que prèviament s'han aconseguit per la força. O és que  no es recorda el procés de la transició política que va culminar amb l'esmentada Constitució?

Els nacionalismes basc i català són el resultat d'una consciència col·lectiva que malda per sobreviure a les dominacions seculars del nacionalisme espanyol.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més opinions de Jordi Porta
Jordi Porta
Opinió · Política catalana
El respecte a la llei
Opinió · Política catalana
Les maniobres per desviar l'atenció pública
Opinió · Política catalana
Del carrer a les nostres institucions
Opinió · Política catalana
Els poders públics i la societat civil
Opinió · Política
Democràcia i respecte a la Constitució
Opinió · Política
Probable nou estil polític repressiu
Opinió · Política catalana
Endavant i mantinguem la dignitat
Indica publicitat