Indica publicitat
Dissabte, 4 de juliol del 2020
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 13 de maig del 2011 | 15:46
Opinió · Política
Víctor Terradellas i Maré
Secretari de relacions internacionals de CDC

Bildu ens allunya d'Espanya

Sense cap mena de basquitis, sense cap nostàlgia ni enveja per una nació que és germana però que té lluites i reptes propis com els té Catalunya. Però compartim la penosa situació de viure sota el jou comú d'Espanya i, mal que ens pesi, les decisions que pren Espanya i les seves institucions no ens són alienes.

Avui, com mai, tenim raons de caire històric, polític, econòmic i social que ens refermem en les nostres conviccions independentistes. No ens calen, doncs, noves argumentacions.

Però sí que podem constatar, des de les profundes arrels democràtiques que impregnen el conjunt del nacionalisme a Catalunya, que hi ha formes i procediments que ens demanen desmarcar-nos, aviat i sense dilacions, d'aquest estat predemocràtic que és Espanya

El Tribunal Suprem (sic!) va renunciar a les seves atribucions de caire estrictament judicial i en una decisió política que lamentablement compta amb munt de precedents va sentenciar les 254 candidatures que Eusko Alkartasuna, Alternatiba i independents pròxims al món abertzale havien presentat conjuntament sota la marca electoral Bildu i pretenia prohibir que poguessin concórrer a les eleccions del 22 de maig.

Que ningú es pensi ara, que la marxa enrere del Ple del Tribunal Constitucional ha tingut res a veure amb una anàlisi seriosa i justa de la coalició municipal basca. Si Bildu ha obtingut finalment la llum verda i el Constitucional, defugint la seva habitual lentitud, ha corregut a consagrar l'article 23 de la Constitució espanyola que es refereix al dret a la participació, és perquè es veien abocats a un ridícul internacional sense precedents.

Efectivament, Eusko Alkartasuna ja va avisar que si se'ls impedia participar en els comicis municipals, recorrerien al Tribunal d'Estrasburg per demanar l'anul·lació de les eleccions del 22-M. La insostenible base jurídica del plantejament inicial del Suprem ha obligat el Constitucional a esmenar una sentència política impròpia d'un estat que es vanta de formar part de l'Europa democràtica.

La sentència, tal i com es va redactar, ratllava la indecència. Perquè Eusko Alkartasuna (EA) és un partit amb una trajectòria democràtica impecable. Ni EA ni Alternatiba no només no han tingut mai vincles amb ETA sinó que alguns dels seus militants han estat víctimes d'ETA i encara no fa un any alguns d'ells havien d'anar amb escorta.

I això passa al mateix Estat on un dels dos partits majoritaris segueix cedint la seva presidència d'honor a un exministre d'una dictadura que executava sense pudor els opositors. Un fet que seria impossible a qualsevol democràcia europea i que a Espanya es vol fer passar per un fet normal.

Catalunya no vol ser Espanya, ja ho sabíem, però sobretot Catalunya vol mantenir-se fidel a la seva essència europea i democràtica i ambdues són incompatibles amb aquesta sistema espanyol que de democràcia només en té el nom.

Zorionak Bildu!
Que els bascos tinguin sort i facin el seu camí. A nosaltres ens tocarà guanyar el nostre. Com sempre. Ara més que mai.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més opinions de Víctor Terradellas i Maré
Víctor Terradellas i Maré
Secretari de relacions internacionals de CDC
Opinió · Política
5 lliçons del 26J (per la independència)
Opinió · Política
El nostre vot a Madrid
Opinió · Política catalana
Del bipartidisme a la independència
Opinió · Política catalana
Sentit d'Estat
Opinió · Política
Adéu a l'espanyolitat
Opinió ·
Units per guanyar
Opinió ·
El calendari i el full de ruta del President
Indica publicitat