Indica publicitat
Dissabte, 11 de juliol del 2020
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 15 de març del 2011 | 16:53
Opinió · Política
Fèlix Martí
Filòsof

Crear futur a la Mediterrània

Les inesperades i successives revolucions populars als països del sud de la Mediterrània tenen un futur incert però obliguen a revisar a fons les inèrcies polítiques i ideològiques que han determinat fins ara les relacions internacionals amb els països àrabs. Queda clar que, en context cultural islàmic, les societats reclamen estructures democràtiques, llibertats formals i administracions honestes que es proposin combatre la pobresa, l'atur i els escandalosos privilegis de les minories que controlen les riqueses econòmiques. Queden automàticament desacreditades les complicitats dels països que han donat suport a les dictadures per uns interessos econòmics insensibles a la negació dels drets humans.

Els canvis als països àrabs indiquen que la progressiva globalització pot ser un procés de racionalització, és a dir d'humanització, en l'àmbit internacional on encara tot funciona amb una incidència mínima de principis morals: els poders econòmics han esdevingut més decisius que els poders polítics, els egoismes estatals impedeixen un governament global eficaç i les estructures de la justícia internacional son anèmiques. Els desafiaments del segle XXI segueixen sent: gestió del creixement demogràfic i eliminació de la pobresa, sostenibilitat ambiental, desarmament i pau, drets humans i drets dels pobles i harmonia intercultural.

El que està passant al nord d'Àfrica és un senyal de la possibilitat d'un horitzó comú en defensa de la dignitat de la vida humana. El ressò que ha tingut a altres països i continents ens permet un cert optimisme. El contagi s'haurà de fer realitat a la Xina, a l'Iran i als altres països on els processos d'alliberament encara no han aconseguit els canvis desitjats. S'hauran d'utilitzar més energies espirituals, associatives i tecnològiques per convertir les esperances en realitats.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més opinions de Fèlix Martí
Fèlix Martí
Filòsof
Opinió · Política
Han signat la seva inhabilitació
Opinió · Política catalana
Judicialització inútil
Opinió · Política
L'arnada glòria de Rajoy
Opinió · Política catalana
Un espai decent
Opinió · Internacional
La via turca?
Opinió · Política
Caricatura de l'estat de dret
Opinió · Política
La regressió espanyola
Indica publicitat