Indica publicitat
Dilluns, 3 d'agost del 2020
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 30 de gener del 2012 | 16:21
Opinió · Política
Carme Forcadell
Catedràtica d'ensenyament secundari

Demagògia lingüística

La consellera de justícia, Pilar Fernández Bozal, ha dit que la Generalitat està disposada a assumir el cost de la traducció al català dels plets presentats a Madrid per ciutadans de Catalunya, perquè considera que el Govern català té l'obligació de garantir els drets lingüístics dels seus ciutadans.

La consellera va dir que ja n'havia parlat amb el ministre espanyol de justícia, Alberto Ruiz-Gallardón, i que no hi havia posat cap impediment sempre i quan la Generalitat es fes càrrec de la traducció.

He de confessar que no entenc que la Generalitat estigui disposada a pagar la traducció al català del plets presentats a Madrid per ciutadans de Catalunya mentre l'ús del català als jutjats catalans és ridícul,  mentre l'ús del català a la Ciutat de la Justícia de l'Hospitalet de  Llobregat és residual, mentre l'ús del català en l'àmbit judicial ha retrocedit més de 5 punts en els darrers anys. No seria més adient gastar aquests diners per catalanitzar els jutjats de Catalunya?

No entenc que gastem diners per presentar plets en català a Madrid mentre a Catalunya s'escriuen les citacions judicials i les sentències en espanyol. Els drets lingüístics dels ciutadans que presenten plets a Madrid són més importants que els que els presentem a Catalunya?
Si l'Estat  no vol reconèixer que és un Estat plurinacional i plurilingüístic no hem d'assumir nosaltres la seva responsabilitat
Els drets lingüístics dels ciutadans s'han de preservar i garantir en el propi territori abans de promoure'ls fora. Quin respecte han tingut, a Catalunya, pel drets lingüístics del viatger agredit a l'aeroport del Prat per parlar català o del treballador acomiadat d'Ikea per motius similars, tot i ser llengua oficial i llengua pròpia?

Pagar per traduir al català plets presentats als tribunals espanyols mentre a Catalunya no es garanteix l'ús del català a la justícia ni la disponibilitat lingüística dels treballadors judicials és fer demagògia. Pagar al govern espanyol per fer traduccions al català mentre a Catalunya la justícia funciona en espanyol és fer demagògia.

Si l'Estat  no vol reconèixer que és un Estat plurinacional i plurilingüístic no hem d'assumir nosaltres la seva responsabilitat. No tenim cap necessitat d'afirmar la nostra catalanitat davant d'Espanya, més val que aprofitem aquests diners per promoure la nostra catalanitat al món mantenint, per exemple, les ambaixades.

No em sembla bé rentar la cara al PP, mentre ens permeten presentar plets a Espanya en català, pagant nosaltres, com sempre, ens neguen el dret a l'ensenyament i a l'ús  del català en el nostre propi territori. Ens deixaran usar el català de manera testimonial a Madrid, mentre de manera sistemàtica i organitzada planifiquen la desaparició del català en tots els territoris on governen.

Si us plau, posem seny que no és època de rauxes.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més opinions de Carme Forcadell
Carme Forcadell
Catedràtica d'ensenyament secundari
Opinió ·
Sense renúncies
Opinió ·
El futur comença el 25
Opinió ·
Se'ls veu el llautó
Opinió · Societat civil
Treball en equip
Opinió ·
Sense estat no tenim res
Opinió · Societat civil
Comença la Marxa cap a la independència
Opinió · Política
Mai no serà l'hora de Catalunya
Indica publicitat