Indica publicitat
Divendres, 24 de gener del 2020
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 12 de juny del 2014 | 18:13
Opinió · Política
Jordi Solé i Ferrando
Vice-Secretari General d’Esquerra Republicana

Eleccions europees: una Europa més difusa, un país més nítid

Les eleccions al Parlament Europeu han configurat, com era d'esperar, una Eurocambra políticament encara més diversa que fins ara.

una Eurocambra amb els dos grans grups (populars i socialdemòcrates) perdent representació (sobretot els primers), amb els populismes (particularment els de dreta extrema) guanyant presència i amb l'euroescepticisme –en bona part lligat al fenomen del populisme-- fent forat, però sense arribar a fer decantar majories.

De fet, aproximadament el 70% dels eurodiputats s'enquadraran els propers dies en els grups tradicionalment més a favor del projecte europeu (populars, socialdemòcrates, liberals i Verds/ALE), de manera que la influència dels euròfobs sobre la presa de decisions quedarà molt limitada.

Tanmateix, no deixa de ser preocupant que partits que proposen als seus electors tocar el dos de la UE, com per exemple el UKIP al Regne Unit o el Front Nacional a França (i aquest darrer, a més, practicant un discurs obertament xenòfob al país de la liberté, de l'egalité i de la fraternité) hagin estat les forces vencedores als seus estats.
Les europees han estat una oportunitat ben aprofitada per reforçar el procés d'independència"
També cal lamentar que forces d'ultradreta, que ben poc tenen a veure amb els valors originaris de la democràcia europea, entrin a l'Eurocambra o s'hi mantinguin amb força, fins i tot amb possibilitats reals de tenir grup propi. La delicada situació socioeconòmica dels darrers anys, especialment a la perifèria de la UE, ha fet que unes eleccions que normalment incentiven molt el vot de protesta hagin servit encara més a molts electors per demostrar el seu malestar amb unes polítiques percebudes com a perjudicials i amb un garbuix d'institucions que costen molt de ser enteses i percebudes com a útils.

D'altra banda, els resultats d'aquestes eleccions, tan diversos i plens de matisos, fan molt difícil entreveure quin és el projecte polític per la Unió Europea dels propers anys. Tot sembla indicar que aquest projecte, si n'hi ha, serà poc ambiciós i quedarà curt per als que creiem que ens cal una UE més potent per fer front conjuntament als reptes compartits.

Pel que fa al nostre país, el balanç d'aquestes eleccions és força més positiu. Les europees han estat una oportunitat ben aprofitada per reforçar el procés d'independència. Augmentant la participació en un destacable 10%, i situant aquest indicador per sobre de la mitjana espanyola i europea, hem enviat a Europa un clar missatge de complicitat amb les urnes. I donant una clara victòria a les forces sobiranistes que defensem el dret a decidir, hem reforçat el referèndum del 9N.

Aquests dues derivades apunten de fet a un canvi de fons que se suma a les múltiples transformacions que darrerament experimenta l'escena política al nostre país: unes eleccions que fins ara havien actuat sempre en clau molt espanyola (entre d'altres, per l'efecte de la circumscripció única), aquesta vegada han actuat principalment en clau catalana. Un altre canvi necessari en la via de la normalització política del país.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més opinions de Jordi Solé i Ferrando
Jordi Solé i Ferrando
Vice-Secretari General d’Esquerra Republicana
Opinió ·
El dia en què vàrem exercir la sobirania
Opinió · Política
Després del 9N, la primavera del nou país
Opinió ·
Comportament democràtic
Opinió · Política
La nostra rereguarda és la nostra determinació
Indica publicitat