Indica publicitat
Dimarts, 4 d'agost del 2020
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 13 de juny del 2016 | 10:30
Opinió · Política
Fèlix Martí
Filòsof

Energies fonamentals

En temps de campanyes electorals, els partidaris de la independència de Catalunya hem d'explicitar els valors que són la base qualitativa tant del procés com del disseny del nou estat que volem construir.

En primer lloc ens hem de distanciar de les anàlisis i dels relats que amaguen o emmascaren la realitat. El PP menteix quan afirma saber resoldre la crisi econòmica. El PSC enganya quan oculta la seva submissió als interessos del PSOE. Ciudadanos intenta dissimular les seves obsessions recentralitzadores i la seva agressivitat predemocràtica contra la cultura i la identitat catalanes. Podemos encara està contaminat per tics ideològics esquerranistes que li dificulten l'objectivitat. Els partits sobiranistes s'han de caracteritzar per una decidida opció per la veritat. La recerca de la veritat exclou dogmatismes, fanatismes i triomfalismes. Facilita el diàleg i la concòrdia.

Un altre valor fonamental és la no violència. No es pot construir cap futur millor pactant amb els que legitimen la violència. Consentir accions de guerrilla urbana contra la policia democràtica és un error de fons. Argumentar que la violència estructural fa acceptable respostes violentes pertany a filosofies polítiques primitives. El procés perdria el seu prestigi si relativitzés la seva naturalesa pacífica. Ni els focs del barri de Gràcia ni el menyspreu a la policia ni la negativa dels provocadors a dialogar amb les institucions democràtiques són contribucions favorables al procés i al futur estat. Ens desacrediten. Contra la violència cal optar sense vacil·lacions per les paraules i els vots.

Sovint s'accepta que les campanyes electorals permetin la desqualificació de l'adversari, l'esbronc i altres formes de mala educació. Hem d'aspirar a un pluralisme respectuós. No s'han de dissimular discrepàncies polítiques encara que siguin substancials però sempre s'han de fer possibles les convivències amables, al parlament, a les entitats, a les empreses i a les comunitats de tota mena. Em va agradar el president Puigdemont tractant la Cup amb molt respecte després que mantinguessin el veto als pressupostos de la Generalitat. La bona educació és una energia valuosa.Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més opinions de Fèlix Martí
Fèlix Martí
Filòsof
Opinió · Política
Han signat la seva inhabilitació
Opinió · Política catalana
Judicialització inútil
Opinió · Política
L'arnada glòria de Rajoy
Opinió · Política catalana
Un espai decent
Opinió · Internacional
La via turca?
Opinió · Política
Caricatura de l'estat de dret
Opinió · Política
La regressió espanyola
Notícies relacionades
Opinió · Comunicació
Tribuna.cat, quinze anys de servei al país
Notícia · Política
Kereban: "La manera com afrontem les coses a Europa, en el segle XXI, és mitjançant la discussió i el vot"
Opinió · Política catalana
El respecte a la llei
Opinió · Política
Incredibilitat
Crònica · Política catalana
Un cordó sanitari a la incongruència i la indefinició: PSC
Opinió · Seguretat
Una política de defensa?
Opinió · Política catalana
Ara l'Estat no té un "Tarradellas"
Opinió · Política catalana
Orgull i satisfacció
Opinió · Política catalana
Jo acuso Sr. Eugeni Gay
Notícia · Política catalana
El president Puigdemont demana poder-se explicar al Senat
Indica publicitat