Indica publicitat
Dissabte, 8 d'agost del 2020
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 20 de maig del 2016 | 10:45
Opinió · Política
Fèlix Martí
Filòsof

Espanya ofereix agressivitat

Els poders espanyols i els seus partits més representatius, PP i PSOE, repeteixen propostes electorals vertebrades per la defensa del règim polític hereu de la dictadura i configurat per la constitució del 1978. 

Els nous partits no van aconseguir, a les recents eleccions del 20 de desembre, vots suficients per alterar un ordre polític oposat a la solució democràtica de la realitat plurinacional dels seus territoris i que no vol canviar un funcionament econòmic corcat per la corrupció i la insensibilitat social. L'emergència de "Ciudadanos" empitjora el panorama. La seva matriu ideològica fa que les seves propostes de futur s'orientin cap a un model d'estat encara més autoritari i més insensible amb la diversitat. "Podemos" analitza millor els problemes d'Espanya però promou una mitificació de les esquerres que pot emmascarar els processos d'alliberament nacional de Catalunya i Euskal Herria. L'èxit de Colau a Barcelona pot donar ales a projectes de canvi aliats amb un nou espanyolisme.

Els poders espanyols deuen creure que maltractar Catalunya els surt a compte. Es dediquen a combatre el procés d'independència de Catalunya amb una agressivitat creixent. Han intervingut el funcionament econòmic de l'autonomia catalana amb mesures greus i humiliants. Desqualifiquen l'actual govern com a administració sectària al servei d'una minoria i l'acusen de procediments no democràtics. Utilitzen els tribunals per desautoritzar les lleis votades al Parlament. Preparen condemnes a líders catalans independentistes. Insulten els defensors de la llengua catalana. Prohibeixen les estelades ...

Potser Espanya creu que té futur només per la via de la violència. Molts estats encara hi creuen. Però és una via antiga i decadent. A Europa el prestigi el tenen encara, malgrat les febleses actuals en l'acolliment dels refugiats, el respecte als drets humans i la solució pacífica i democràtica dels conflictes. Té raó Arnaldo Otegi quan explica que l'estat espanyol actual no ha encaixat prou bé la fi de la violència d'ETA. Segueixen actius poders espanyols que tenen nostàlgia de quan "el problema basc" estava plantejat en clau de violència. Ell mateix, un dels artífex del descrèdit de la violència, ha patit un empresonament injust i escandalós. Esperem que les successives convocatòries electorals no serveixin per legitimar violències sinó per facilitar mutacions cap a la cultura de la pau.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més opinions de Fèlix Martí
Fèlix Martí
Filòsof
Opinió · Política
Han signat la seva inhabilitació
Opinió · Política catalana
Judicialització inútil
Opinió · Política
L'arnada glòria de Rajoy
Opinió · Política catalana
Un espai decent
Opinió · Internacional
La via turca?
Opinió · Política
Caricatura de l'estat de dret
Opinió · Política
La regressió espanyola
Notícies relacionades
Opinió · Comunicació
Tribuna.cat, quinze anys de servei al país
Notícia · Política
Kereban: "La manera com afrontem les coses a Europa, en el segle XXI, és mitjançant la discussió i el vot"
Opinió · Política catalana
El respecte a la llei
Opinió · Política
Incredibilitat
Crònica · Política catalana
Un cordó sanitari a la incongruència i la indefinició: PSC
Opinió · Seguretat
Una política de defensa?
Opinió · Política catalana
Ara l'Estat no té un "Tarradellas"
Opinió · Política catalana
Orgull i satisfacció
Opinió · Política catalana
Jo acuso Sr. Eugeni Gay
Notícia · Política catalana
El president Puigdemont demana poder-se explicar al Senat
Indica publicitat