Indica publicitat
Divendres, 5 de juny del 2020
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 3 de novembre del 2011 | 15:55
Opinió · Política
Anna Simó
Portaveu d'ERC

La doctrina del xoc, versió nostrada?

En els darrers mesos hi ha hagut múltiples mobilitzacions locals i generals en reacció a les retallades en els serveis públics bàsics a Catalunya, especialment de salut.

Al Parlament, als municipis, als carrers i places hi ha hagut debats i posicionaments constants sobre aquestes retallades. El marc del debat per la banda governamental i de suport al Govern és el de la 'necessitat imperiosa i a desgrat del Govern de retallar per reduir el dèficit creat per una mala gestió passada dels recursos'.  L'estratègia, la del pal i la pastanaga, del xoc constant i en degoteig per tirar endavant canvis que no es podrien aconseguir sense el que Naomi Klein va teoritzar com la doctrina del xoc. Doctrina del xoc social, de la commoció, per aplicar el model Thatcher de retallades en la despesa pública i en els impostos, de privatització d'empreses públiques, de desregularització del mercat laboral i donant el pastís més saborós d'allò públic a mans privades i retenint allò 'sec' i 'eixarreït' en mans públiques, com un 'banc dolent' on es diposita el subproducte que allò privat no vol.
No fem el joc al xoc. Reformem, continuem invertint
La venda a terminis del patrimoni públic vestida de responsabilitat de país. Com diu Klein, 'a través del xoc es força la ciutadania a ser obedient': primer acostumant-nos-hi, després a conformar-nos-hi quan la pressió baixa una mica, quan es rebaixa l'ofec per poder respirar i acabar agraint summament de poder respirar ni que sigui de manera assistida.

No fem el joc al xoc. Reformem, continuem invertint en els que pateixen més la crisi en lloc de renunciar a ingressos; estimulem el consum i la productivitat i continuem construint estructures d'estat, ni que sigui a mitjà termini, mentre fem reformes estructurals planificades del nostre model de finançament, econòmic i de benestar basades en el lideratge, el diàleg i els consensos socials sense posar en risc la cohesió social, que és cohesió nacional, ni degradar els serveis per expulsar una classe mitjana cada cop més esprimatxada cap als serveis privats. Fàcil? Gens. Responsable? Sí, així sí.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat