Indica publicitat
Dilluns, 25 de maig del 2020
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 4 de abril del 2011 | 16:53
Opinió · Política
Oriol Illa
Politòleg

La final és el 10 d'abril

Arribo a casa i buido la bústia. Hi trobo la targeta de vot per la consulta del 10 d'abril on s'hi pot llegir, en català, en castellà, en anglès, en francès, en àrab i en xinès, tota la informació relativa a la casuística.

La informació també inclou les 22 meses que hi haurà al barri per exercir el dret a participar del referèndum -dic referèndum perquè no em sembla rellevant si és jurídicament vinculant o no. Res a qüestionar. Tot el contrari. És inèdit i, alhora, esperançador com en pocs mesos, el temps de vida de la plataforma Barcelona Decideix, i en un context econòmic dramàtic, s'hagi aconseguit escampar per tota la ciutat una iniciativa cívica que aplega un contingent de 3.000 voluntaris amb un limitadíssim pressupost, fet que ha impossibilitat els negacionistes de la consulta -alguns partits i alguns mitjans- l'ús, tan recurrent com capciós, de l'argument que es malbaraten diners en qüestions que no importen a la gent.  

Això demostra que el 10A ha guanyat. Ha guanyat perquè costa trobar alguna crítica objectiva, no tendenciosa o manifestament falaç, a una convocatòria que planteja un futur de qualitat democràtica pel país i per la seva gent. Per això no entenc l'actitud de l'ajuntament de Barcelona. Actuant a la contra, en fals, menystenint i ignorant la voluntat de tants barcelonis i de tantes barcelonines, el consistori ha fet el possible i l'impossible per fer de la consulta un esdeveniment indiscernible.

Obviant el que ja estat un moviment ciutadà equiparable -com a mínim numèricament- al voluntariat olímpic. Insistint des de càrrecs institucionals d'alt nivell que no comparteixen la idea i que per tant calia situar-la en un pla accessori. Com si la seva opinió els donés potestat per a negar i invisibilitzar un noble propòsit. Contràriament, el president Pujol, desconec si per estratègia o per convicció, ha participat de la consulta i ho ha fet a favor de la independència.

D'un governant -sigui alcalde o president de govern- se n'han d'esperar moltes coses, però una d'elles és la seva virtut política -entesa com la defensa de l'interès comú a l'interès propi-. Que els seus valors i la seva actitud siguin coherents amb el que propugna. Que la seva acció política sigui una fidel aliada del seu pensament i convicció democràtica. Tan simple i tan complex alhora.

Aquesta és una consulta que tindrà conseqüències ètiques, socials i polítiques. Pensar el contrari o evitar el curs de la societat allunya un polític de la seva gent. La final és el 10 d'abril, tot just quan comença a definir-se un nou horitzó per Catalunya. Un horitzó que només el pot marcar el sentir majoritari.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més opinions de Oriol Illa
Indica publicitat