Indica publicitat
Dimecres, 8 de juliol del 2020
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 23 de febrer del 2012 | 19:06
Opinió · Política
Carme Forcadell
Catedràtica d'ensenyament secundari

Ni residual ni normal

L'informe sobre la situació de la llengua catalana, presentat divendres passat per la Plataforma per la Llengua, ha creat força controvèrsia per l'optimisme de les seves dades que contrasten amb la situació real d'ús de la llengua al carrer.

Barcelona · És evident que la situació del català ha millorat en els darrers anys en diversos àmbits, precisament gràcies a la feina feta per aquesta Entitat i per d'altres de similars i per l'esforç dels catalans i catalanes que usen la llengua sempre i en qualsevol condició. Però encara queda molta feina per fer i aquest optimisme no ens pot fer oblidar que, malgrat l'augment del coneixement i fins i tot de l'ús, la llengua catalana està desprotegida legalment i políticament.  

La realitat és que el català no és oficial ni a Espanya ni a Europa perquè l'Estat espanyol no vol que ho sigui i no tenim cinema en català perquè l'Estat espanyol no vol que en tinguem i des de fa anys s'està legislant per fragmentar el territori lingüístic i minoritzar la llengua.La lectura de l'informe posa de manifest el contrast entre l'ús del català en àmbits que depenen exclusivament dels catalans i els que depenen de l'Estat espanyol. Per exemple el català és la vuitena llengua més activa a Internet gràcies a la bona feina dels internautes catalans i malgrat que no hi ha webs oficials de l'Estat espanyol en català. El català s'estudia en 26 universitat d'Alemanya però només en 4 de l'Estat espanyol. El català és inexistent a la justícia tant als tribunals ordinaris com al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, el desconeixement del català per part dels jutges és vergonyós, des de fa anys, i no s'ha produït cap avenç en aquest sentit. És més per al Tribunal Suprem un recurs presentat en català no té validesa.Més de 500 lleis obliguen a utilitzar el castellà a Catalunya, en català només tenim la Llei de Política Lingüística del gener del 98 però, com que no disposa de règim sancionador, s'incompleix sistemàticament. Hi ha 199 lleis que obliguen a etiquetar en castellà els productes comercialitzats a Catalunya i dues en català que també s'incompleixen sistemàticament, tant és així que el Govern de la Generalitat, l'any passat, va multar una empresa per no etiquetar en castellà i no pot multar les que no etiqueten en català.Les dades sempre tenen una doble lectura i se'n pot fer la que vingui més de gust, és cert que el 30% d'estrangers s'inscriuen a cursos de català, però el 70% restant no ho fan. També és cert que gairebé 10 milions de persones declaren que saben parlar català, però quantes d'aquestes el parlen habitualment i quantes el parlen ocasionalment? També és cert que el 89% de les classes de primària es fan en català, però no ens diuen quina llengua es parla fora de les aules, als passadissos i als patis ni quina és la la llengua d'ús habitual dels estudiants.Esta bé ser optimista i tenim molts motius i moltes evidències per ser-ho, però no hem d'oblidar que no podem baixar la guàrdia i que el català, encara que no és, ni de bon tros, una llengua residual tampoc no és una llengua normalitzada, cal que entre tots convertim el català en la llengua comuna dels que vivim a Catalunya i només nosaltres podem fer que ho sigui.Carme Forcadell lluís

www.carmeforcadell.cat

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més opinions de Carme Forcadell
Carme Forcadell
Catedràtica d'ensenyament secundari
Opinió ·
Sense renúncies
Opinió ·
El futur comença el 25
Opinió ·
Se'ls veu el llautó
Opinió · Societat civil
Treball en equip
Opinió ·
Sense estat no tenim res
Opinió · Societat civil
Comença la Marxa cap a la independència
Opinió · Política
Mai no serà l'hora de Catalunya
Indica publicitat