Indica publicitat
Dimarts, 1 de desembre del 2020
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 10 de febrer del 2015 | 16:33
Opinió · Política
Alfred Pitarch
Candidat a l'alcaldia de Reus 2015

Reus capital

La situació geogràfica de Reus al bell mig de la plana del Camp, constitueix un valor intrínsec de la nostra ciutat que no em de menystenir. La tradició comercial de Reus, el pol d'atracció respecte dels pobles veïns i la influència que sobre ells ha tingut en tant que punt de trobada i prestadora de serveis són aspectes que cal tornar a valoritzar.

La Divisió Territorial de Catalunya de 1936 va establí Reus com a capital de l'anomenada IV vegueria, formada per les comarques del Baix Camp, la Conca de Barberà, la Ribera i el Priorat. Si els redactors d'aquella divisió tinguessin el mateix encàrrec avui dia, possiblement la Conca de Barberà quedaria fóra d'aquesta vegueria degut la millora de les comunicacions viàries que permeten situar com a ciutat de referència altres grans ciutats del Camp.

El mercadeig dels productes del Camp que històricament es venien fent a Reus va permetre el creixement econòmic, social i cultural de la nostra ciutat. Sense la visió comercial dels reusencs d'aquells temps i sense la seva empenta innovadora i creativa, de ben segur que no tindríem el Reus que avui coneixem.

L'esperit d'aquell reusenquisme, innovació, valentia, visió de futur o estima a la nostra ciutat, és el que ens cal recuperar per afrontar els reptes col·lectius del futur més immediat. Reus ha de tornar a ser la ciutat de referència dels pobles i viles del nostre entorn, alhora que ha de ser capaç d'exercir la capitalitat adaptada al context històric i social tal i com sempre ho havia fet.
Cal que tornem a situar la persona al centre de l'acció política"
Ara bé, la crisi que estem patim des del 2008, econòmica en els seus inicis i que els seus efectes han incidit molt marcadament en l'àmbit polític i social, està provocant un canvi de paradigma en molts aspectes de la nostra societat. A més, els efectes de la globalització ens ha ensenyat que parlar de ciutats capitals, com a centres neuràlgics del govern, no té cap mena de sentit. Per això la capitalitat que ha d'exercir la nostra ciutat ha de ser entesa com a model a seguir i com a exemple a extrapolar arreu. No hem de pretendre ser el centre de res sinó ser referència dels nostres propis actius, que com a ciutat en tenim, i molts.

Hem d'endreçar Reus per fer-lo un municipi ordenat i sostenible, on l'optimització dels recursos públics sigui el fil conductor de qualsevol actuació de govern. Hem de ser exemplars en les noves preses de decisions públiques participades i en els models de governança democràtica. Hem d'aprendre dels errors del passat, esmenar-los, rectificar-los i desterrar-los definitivament de l'acció de govern.

Cal que tornem a situar la persona al centre de l'acció política. És aquest el Reus capital pel que treballem.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més opinions de Alfred Pitarch
Indica publicitat