Indica publicitat
Diumenge, 31 de maig del 2020
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 27 de novembre del 2013 | 17:15
Opinió · Política
Mireia Canals i Botines
Secretària General de l’Euroregió Pirineus- Mediterrània

Un nou ordre internacional?

Després de la Primera Guerra Mundial, en un intent d'estabilització internacional, i de la mà de Woodrow Wilson, els països afectats van encaminar les relacions amb la resta del món amb la voluntat d'un pacte.

Un pacte internacional que garantís la pau i que forcés els països a no repetir el desastre bèl.lic que havia finalitzat el 1918, i que, alhora, frenés l'ambició alemanya, que tenia els veïns europeus tensionats. Es va anomenar el Pacte de les Nacions, i va ser el preàmbul de la creació de les Nacions Unides. L'ONU va esdevenir després del segon desastre de la Segona Guerra Mundial, amb la voluntat de crear 'un nou ordre' que garantís la pau i la seguretat internacional. Aquesta vegada, els membres es van ampliar al món sencer, prioritzant els països amb armes atòmiques.

Ara, per tercera vegada, vivim l'acord històric sobre el pla nuclear entre els P5+1 ( membres permanents del Consell de Seguretat de l'ONU i Alemanya) i l'Iran. L'Acord de Ginebra és el primer acostament diplomàtic entre els Estats Units i l'Iran en trenta-quatre anys. Ha obert una reformulació de les forces a l'Orient mitjà i reafirma els Estats Units com a potència capdavantera en les relacions internacionals, de la mà de l'ONU, la UE, la Xina i Rússia. John Kerry i Catherine Ashton porten temps navegant per la diplomàcia internacional, provant de tancar un acord 'win-win' que es basi en accions verificades i no en comunicats i fotografies. I el nou líder polític a l'Iran, Hassan Rouhani, ja va expressar, en guanyar els comicis el passat més de juny, la voluntat de treure el país de l'aïllament internacional a partir d'un possible acord diplomàtic sobre el programa nuclear iranià. La UE, els EUA, Rússia, i la Xina volen garanties de pau a la zona, i l'Iran vol veure decréixer les sancions econòmiques internacionals.

Però sempre que hi ha acords, hi ha descontentament en algun espai. I aquest espai és, en aquests moments, liderat per Israel. Israel entén que aquest acord 'permanent' s'ha de basar en el desmantellament nuclear militar dels islamistes, i no ho veuen clar. Fruit de la desconfiança, llancen les pors a una possible monopolització nuclear de la zona liderada per l'Iran, que seguirà fent ús de la seva força subtilment i emmascarada a Síria, el Líban i l'Afganistan, entre d'altres. El descontentament també es respira a Turquia, a Egipte, a l'Aràbia Saudita i d'altres països que es podrien haver avançat en l'establiment d'un acord multilateral per protegir-se de l'Iran.

Si l'Iran no compleix el pacte, les sancions internacionals s'incrementaran, i també les tensions, i alguns auguren una tercera guerra. Jo vull pensar que precisament ens avancem a una tercera guerra amb la prevenció, el preventiu Acord de Ginebra. Sis mesos és el temps que ens servirà per veure el manteniment i progrés de l'acord interí. Llavors, si tot surt com ha de sortir, ens espera un acord permanent.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més opinions de Mireia Canals i Botines
Mireia Canals i Botines
Secretària General de l’Euroregió Pirineus- Mediterrània
Opinió · Unió europea
Cooperació territorial a la Mediterrània
Opinió · Política
Interferir en els afers interns dels Estats
Opinió ·
"No tenim cap punt en comú amb la senyora Le Pen"
Opinió ·
'Grexit'?
Opinió ·
A propòsit dels Drets Humans, un edifici en blau
Opinió · Política
'Let Catalans Vote', llibertat d'expressió
Opinió · Política
La idea circulant en molts racons de la UE a propòsit del 9-N
Indica publicitat