Indica publicitat
Diumenge, 28 de de novembre del 2021
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 6 de de maig del 2011 | 15:47
Opinió · Política
Humbert Roma
Periodista

Una bona notícia per la pau

Que la coalició "Bildu" –EA, Alternatiba i independents– es pugui presentar a les eleccions del 22-M és una molt bona notícia. Com ho és que el Constitucional espanyol, amb una votació ajustada, hagi esmenat la plana al Suprem.

Barcelona · Una molt bona noticia, doncs, que permet la presència a les eleccions d'una coalició que té el suport de l'esquerra abertzale il·legalitzada. Una jornada electoral en què, a més a més de la composició dels ajuntaments, s'ha de decidir la de les juntes generals d'Àlaba, Guipúscoa i Biscaia i del Parlament Foral de Navarra, qüestió clau aquesta en una perspectiva de futur del procés basc. Amb el valor afegit, d'altra banda, que la fórmula de coalició de forces que comporta "Bildu" pot donar una primera mesura de la capacitat del sobiranisme i l'independentisme d'esquerres de construir una alternativa en un País Basc en pau i on es puguin fer realitat totes les opcions polítiques, inclosa la independència, per la via democràtica. 

En aquesta perspectiva, que "Bildu" es pugui presentar a les eleccions del 22 de maig és una escletxa d'esperança per a la consolidació de la pau. Els obstacles, però, són encara molts i la situació segueix sent d'excepcionalitat. Que "Bildu" pugui ser a les eleccions no és la regla sinó l'excepció i l'esquerra independentista basca segueix sense un partit propi amb què fer política –"Sortu" és en la il·legalitat–; Arnaldo Otegi, m'axim esponent del canvi profund d'estratègia en l'esquerra independentista en favor de les vies exclusivament polítiques, segueix empresonat; segueixen les denúncies de tortures als detinguts; més de vuit-cents bascos i basques estan empresonats i d'altres centenars són a l'exili, i ETA està inactiva, en treva i amb la demanda d'una verificació internacional, mentre un grup destacat de facilitadors de la pau s'esforcen perquè aquesta avanci.

Les properes eleccions del 22 de maig es prersenten, doncs, al País Basc del sud com un pas important i un autèntic test de cara a un futur de pau i de democràcia sense exclusions, però el camí encara pot ser llarg i caldrà recórrer-lo sense fer passes enrere.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més opinions de Humbert Roma
Indica publicitat