Indica publicitat
Divendres, 29 de maig del 2020
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 14 de desembre del 2011 | 16:28
Opinió · Política
Jordi Xuclà
Diputat al Congrés per Girona

Una legislatura de caixa o faixa

Avui ha començat una nova legislatura del parlament de Madrid. Aquesta és la legislatura en la qual hi ha més diputats de formacions diferents al PP i al PSOE des de l'època de la transició.

Tot i la majoria absoluta del PP, els malts resultats dels socialistes i els mèrits propis d'altres formacions fan que avui hi hagi una quarantena de parlamentaris d'altres forces polítiques. Aquesta dada donarà més pluralitat i més intensitat al debat parlamentari dels propers quatre anys. Una legislatura que girarà al voltant de les mesures per la recuperació econòmica, és clar. Però una legislatura en la que també es plantejaran, setmana a setmana, les qüestions nacionals de Catalunya i el País Basc.

Pel que fa al País Basc, convé recordar que hi ha un escenari post ETA que haurà de gestionar el govern del PP. Des de qüestions com l'entrega de les armes i l'aproximació, o altres mesures pels presos, fins a qüestions clarament polítiques que tenen el seu punt àlgid en el mes de març de 2013, quan s'hauran de celebrar eleccions al País Basc. No és descartable que aquestes eleccions s'avancin. I tampoc no és descartable que el nou parlament basc tingui majoria absoluta nacionalista. I que el PNB estudiï un retorn al govern acompanyat pels socialistes bascos o per l'esquerra independentista. Interrogants oberts.
Ja hem traslladat formalment al futur president del govern que qualsevol acord de legislatura passa pel pacte fiscal"
Pel que fa a la política catalana, s'han d'anar tancant carpetes d'aquesta etapa d'incerteses i mentides que ha estat el govern Zapatero pel que fa al compliment de la llei vigent que és l'Estatut d'Autonomia vigent (Disposició Addicional Tercera, Fons de Competitivitat...). I s'han de veure les intencions del PP en política autonòmica. S'obrirà una oportunitat de reordenació del mapa autonòmic pel retorn voluntari de competències d'algunes comunitats a l'Estat. Això és una oportunitat ─només una oportunitat─ per tornar a l'arrel de l'Estat autonòmic: l'Estat plurinacional i les seves nacions autònomes. I avui mateix ja hem traslladat formalment al futur president del govern que qualsevol acord de legislatura passa pel pacte fiscal. S'ha acabat l'època del peix al cove. Ara queden dos grans peces: pacte fiscal, compliment de l'Estatut i traspàs dels aeroports. Objectius de la legislatura que avui ha començat.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més opinions de Jordi Xuclà
Jordi Xuclà
Diputat al Congrés per Girona
Opinió ·
Ha arribat el dia
Opinió · Política
El mirall escocès
Opinió ·
Any electoral, any de canvis en l'espai polític
Opinió ·
Decidir per nosaltres mateixos
Opinió ·
Depèn de nosaltres mateixos
Opinió · Política
Pla de xoc fora de temps
Opinió ·
Fa 10 anys que Zapatero va guanyar i ningú no ho recorda
Indica publicitat