Indica publicitat
Dilluns, 13 de juliol del 2020
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 21 de juny del 2011 | 15:42
Opinió · Societat civil
Fèlix Martí
Filòsof

Crítica i elogi dels indignats

Les bones intencions del moviment dels indignats van quedar molt desacreditades quan van proposar-se obstaculitzar l'activitat parlamentària i no van impedir les violències exercides invocant la seva filosofia.

Són raonables les crítiques que denuncien la pretensió de canviar el sistema polític al marge dels partits polítics i de la democràcia formal. I no fa cap goig que el moviment reprengui les tradicions ideològiques anarquistes que fàcilment preparen el terreny a règims populistes o totalitaris. Tampoc no inspira prou confiança un funcionament assembleari que pot ser manipulat, amb tècniques ja conegudes, per grups poc transparents.

Però les orientacions de fons del moviment dels indignats no solament són encertades sinó que son necessàries per renovar unes estructures que perverteixen els principis de la vida democràtica i d'una política al servei de les persones. S'ha de rebutjar que la vida política quedi subordinada als interessos de l'economia especulativa. S'ha de canviar un funcionament del món que reprodueix i incrementa les fractures entre minories massa riques i majories massa pobres. S'ha d'optar per un model de desenvolupament compatible amb la conservació dels equilibris de la biosfera. S'ha d'aconseguir la globalització dels drets humans i dels drets dels pobles. S'han de portar davant dels tribunals els dictadors, els especuladors, els traficants d'armes i els delinqüents ecològics.

Penso que el moviment dels indignats aspira a aquests canvis fonamentals i possibles. La globalització pot convertit velles utopies en programes polítics. Cal que les bones intencions no naufraguin en ingenuïtats ni en violències. Persones com Arcadi Oliveres, tan admirades pels indignats, són una garantia de reformes profundes, progressives, no violentes i èticament impecables.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més opinions de Fèlix Martí
Fèlix Martí
Filòsof
Opinió · Política
Han signat la seva inhabilitació
Opinió · Política catalana
Judicialització inútil
Opinió · Política
L'arnada glòria de Rajoy
Opinió · Política catalana
Un espai decent
Opinió · Internacional
La via turca?
Opinió · Política
Caricatura de l'estat de dret
Opinió · Política
La regressió espanyola
Indica publicitat