Indica publicitat
Dimecres, 3 de juny del 2020
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 14 de abril del 2011 | 16:22
Opinió · Societat civil
Marta Rovira
Sociòloga

Impuls i acceleració

Les lleis de la física diuen que després de l'impuls ve l'acceleració. I com en tantes coses de les ciències naturals, ens serveix de metàfora per a interpretar els comportaments socials.

Veient el desenvolupament de la base social de l'independentisme, sembla que estiguem realment vivint un moviment semblant a això: el creixement d'una corrent social que va prenent força i que, amb el seu impuls, pot estar accelerant alguns processos de canvi.

Tant en el canvi d'acció com, sobretot, en el canvi en les percepcions de la societat catalana sobre les solucions polítiques que ens convenen. En aquest sentit, l'èxit de les consultes per la independència marquen un abans i un després de les condicions de possibilitat que es donen a la societat catalana perquè el catalanisme (el nou) es transformi definitivament en un moviment d'ampli consens independentista.

Com en tot moviment de canvi, però, hi ha resistències i posicions divergents, com ha passat en tots els moments de canvi que s'han produït al llarg de la història. No hi ha cap nou sistema polític que hagi nascut de la unanimitat. De fet, el consens és un artefacte intel·lectual que es fabrica amb un relat construït a posteriori. El consens absolut, vull dir. Perquè és evident que l'independentisme ha adquirit un gran consens social com a solució a la situació d'atzucac que viu la política catalana i la crisi econòmica permanent que li provoca el dèficit fiscal.

Però em sembla que ningú no pot preveure encara quina serà l'estrebada final que ens portarà a un procés pràctic cap a la independència. D'una banda, perquè vivim una mena de primavera independentista que ofereix moltes iniciatives que actuen com a impulsos que fàcilment acaben topant contra la pròpia debilitat. D'una manera semblant al que va passar en el moment de la popularització d'internet i les xarxes socials, tothom s'apunta a fer negoci, però moltes de les iniciatives acaben fent fallida. I en aquest context, encara sobresurt més la tasca monumental i l'èxit del moviment per les consultes per la independència.

D'altra banda, ningú no sap si les elits econòmiques del país es decantaran finalment per reconduir els seus interessos actuals amb l'Estat envers la promoció d'un nou Estat. Com tampoc ningú no sap en quin moment les elits polítiques del país apostaran per trencar definitivament amb les trampes de l'autogovern actual. Perquè, de fet, aquells que parlen de divisió fan trampa quan obliden que sovint són les elits econòmiques i polítiques les que donen l'acceleració final a processos de canvi. I si no ho fan, cal que estiguin atentes, perquè poden ser substituïdes per una força mobilitzadora a la qual hauran girat l'esquena. El que està passant als països àrabs és una lliçó de com les elits, incapaces de conduir els canvis, són forçades a deixar el lloc.

Com va passar al final del franquisme, estem a les portes d'una nova transició. I com va passar aleshores, sembla que hi ha molta gent que està disposada a tibar la corda. A veure si tomba, tomba...

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més opinions de Marta Rovira
Indica publicitat