Divendres, 11 de març del 2011 | 20:05
 ·
Crònica · Cultura i mitjans de comunicació
La Vanguardia en campanya
Amb més de trenta anys d'endarreriment, l'aristocràcia monàrquica i castellanitzada del Grup Godó s'adapta com els camaleons al gran canvi que s'està assolint en el país.
 ·
Crònica · Euskal Herria
Sortu Jacta Est!
Els daus de la justícia espanyola ja s'han llençat i han començat a giravoltar però encara no han pres una decisió sobre el nou partit de l'esquerra abertzale. El cas està en mans del TS perquè el govern espanyol li ha passat la pilota de la legalització.
 ·
Crònica · Illes Balears
La llengua a les Balears, una situació complexa
Macià Calafat
Els indicadors marquen un retrocés del coneixement i l'ús de la llengua, tot i que també posen de relleu l'efectivitat de les campanyes per promoure el català
 ·
Crònica
Les polítiques d'aliances exprés de l'independentisme polític
Puigcercós i Carretero es retroben, Laporta deixa Solidaritat per fer tàndem amb Portabella... l'independentisme exprés ha deixat de ser un full de ruta cap a l'Estat propi i s'ha estès en la manera de fer i entendre la política a ERC, RCat i SCI
 ·
Notícia
12 de març: l'assaig general del 10-A
La consulta per la independència de més pes a tot Catalunya, el proper referèndum a la capital catalana previst pel proper 10 d'abril, compta des d'aquesta setmana amb una data clau per a la seva consecució: 12 de març.
 ·
Notícia · Euskal Herria
"Et vaig a destrossar tota per dins perquè no puguis tenir petits etarres".
Relat de Beatriz Etxebarria sobre les tortures a què va ser sotmesa durant el període d'incomunicació
 ·
Notícia · Política
Poc més de la meitat dels webs dels ajuntaments valencians, en català
Al País Valencià l'esport que més es practica és córrer, concretament darrera algú o alguna cosa: persecució de la llengua pròpia a l'ensenyament, persecució del valencià entre el funcionariat públic, persecució de les expressions culturals pròpies -inclosa, per descomptat, la llengua pròpia- a la comunicació, etc.
 ·
Recull de premsa · Euskal Herria
J. M. Atutxa: "Mai hem vist millor la possibilitat de sortir del carreró sense sortida de la violència"
"Mai hem vist amb millor perspectiva la possibilitat de sortir del carreró sense sortida pel qual es va endinsar tantíssima gent i que tant sofriment ha portat a aquest poble". Així ha confirmat el president de Sabino Arana Fundazioa i expresident del Parlament Basc, Jaun María Atutxa, l'avenç que representa per a Euskal Herria la formació d'un nou partit polític que inclogui l'esquerra abertzale.
 ·
Recull de premsa
Joan. B. Culla: "Que sigui de la diplomàcia, passa; però, catalana?"
L'historiador Joan B. Culla ha criticat, a un article al diar El País, la investidura dels nous responsables en l'àrea d'Exteriors de l'executiu del president Mas, qui ha reemplaçat "l'amateurisme o l'autodidactisme per la professionalitat".
 ·
Notícia · Política
"Disculpes si algun moment em passo al valencià. És la meva llengua materna i tinc aquest defecte"
Què significa autoodi? Ningú millor que l'alcaldessa del PP valencià, Maria José Català, per saber-ho
 ·
Notícia · Societat civil
'El català també és meu': la Plataforma per la Llengua insta els nouvinguts a trencar el gel
En la seva insistent tasca de promoció i potenciació de l'ús del català en el propi territori, la Plataforma per la Llengua ha publicat aquesta setmana la darrera de les seves guies per facilitar l'ús del català entre el col·lectiu immigrant.
 ·
Notícia · Euskal Herria
Noves detencions, les tortures de sempre
"Em van escampar vaselina i em van introduir un pal", ha relatat Beatriz Etxebarria, una dels quatre detinguts en la darrera operació "anti-ETA". Grande Marlaska els va negar l'aplicació del protocol per evitar tortures.
 ·
La fotografia · Política
El Parlament declara "irrenunciable" el dret a l'autodeterminació
Dos terços de la cambra defensen el dret a decidir i que el Parlament sigui la "seu de la sobirania" dels catalans  mentre que PSC, PP i C's s'enroquen en l'immobilisme
 ·
Notícia · Societat civil
La Viquipèdia: deu anys d'enciclopèdia en català
La versió catalana de l'enciclopèdia online més extensa i coneguda del món, la Viquipèdia, celebra els deu anys la propera setmana.
 ·
Recull de premsa · Política
J. J. Ibarretxe: "Cal preservar els elements essencials d'un model propi que ha demostrat ser eficaç"
 ·
Recull de premsa
Tomeu Martí: "Ara els militars viuen més allunyats de la política. La 'guerra' és als mitjans de comunicació"
 ·
Crònica · Política catalana
El cercle viciós de l'independentisme
Roger Buch
Politòleg
L'independentisme català ha estat sempre molt procliu a les escissions. Des de la fractura del FNC que va donar lloc al PSAN l'any 1968 comptem més d'una dotzena de grans escissions. Moltes d'elles traumàtiques i que han marcat la trajectòria de molts dirigents i la cultura política del sector.
 ·
Notícia · Euskal Herria
Estrasburg torna a condemnar Espanya per no investigar tortures
Aritz Beristain va denunciar el 2002 que guàrdies civils van introduir-li un objecte per l'anus després de ser detingut i incomunicat
 ·
Notícia · Política
El Parlament es mulla: sí a les consultes, sí a l'autodeterminació
La Cambra reconeix el dret "irrenunciable" dels catalans a decidir el seu futur i Barcelona Decideix podrà utilitzar el Parlament com a col·legi electoral el 10-A
 ·
Crònica · País Valencià
Els primers seran els últims
Al País Valencià, fins i tot les dites més inamovibles i famoses corren el risc d'anar-se'n en orris només de topar amb la realitat quotidiana.
 ·
Crònica · Pla de lleida
A l'amic resistent
Ivan Mambrillas
El resistencialisme no és una tara congènita del català ceballut de la mateixa manera que el granat lluitador antifranquista no manifesta cap mania persecutòria quan encara ara hi veu, en aquell individu cepat amb gavardina, un sàdic agent de la brigada politicosocial.
 ·
Notícia · Política catalana
Presentació de "Miquel Badia. Vida i mort d'un líder separatista", de Fermí Rubiralta
 ·
Crònica · Internacional
Les nou característiques de la revolució àrab
Toni Reig
Periodista
O la fi de la visió occidental segons la qual el món àrab només pot evolucionar cap a dictadures o cap a l'islamisme radical.
 ·
Notícia · Política catalana
El PSC desperta i líders locals creen un col·lectiu en defensa de l'Estat propi
La transversalitat de l'independentisme torna a fer-se patent de nou amb el sorgiment de noves propostes en defensa de l'Estat propi.
 ·
Recull de premsa · Política
Manel Manchón: "Artur Mas tindrà el seu temps, però els primers indicis no són esperançadors"
 ·
Recull de premsa · Política
Àngel Colom: "Vull pensar que estem vivint l'última o la penúltima legislatura autonòmica"
El president del Secretariat d'Immigració de CDC Àngel Colom, ha expressat el seu desig a una entrevista al diari Ara: "Vull pensar que estem vivint l'última o la penúltima legislatura autonòmica. I en aquesta etapa, tots hem d'estar decidits a fer els sacrificis que calguin".
 ·
Crònica · Política catalana
Portabella juga fort
Després de la patacada del 28-N, Esquerra encara està digerint els mals resultats i ha ajornat decisions sobre el seu futur a després de les municipals del 22 de maig.
 ·
Crònica · Economia
Madrid legisla, Catalunya paga
El ministre de Foment espanyol compareixia fa uns dies davant la premsa per remarcar la insolidaritat i la poca sensibilitat mediambiental del govern Catalunya, que es negava a posar de la seva butxaca 26 milions d'euros per rebaixar el preu del bitllet de rodalies de Renfe, i donar així compliment a un nou estirabot de l'executiu de Zapatero.
 ·
Crònica · Esport i Ciutadania
El què i el com
Diu el Diccionari de la Llengua Catalana que reivindicar significa Alliberar d'una injustícia. I entenc que això és el que es va proposar el Barça quan va decidir omplir la llotja de dones. Reivindicar la injusta situació que el gènere femení viu al món actual. Una decisió que ha aixecat bastanta polseguera.
 ·
Crònica · Tecnologia i país
Com poden les TIC contribuir a un model energètic català més sostenible?
Carles Toronjo i Manyé
Enginyer de Telecomunicacions
El panorama internacional està sacsejat. La zona del Pròxim Orient està esdevenint un autèntic polvorí. Les demandes de democràcia, de llibertat i de la fi dels règims autoritaris i opressors que governen a la regió estan provocant canvis i accelerant els esdeveniments.
 ·
Crònica · Unió europea
El govern presenta els números a Brussel·les
Xavier Ferrer
Economista i politòleg
Com sabem, Catalunya va canviar de govern amb les eleccions de novembre passat.
 ·
Notícia · Euskal Herria
Marlaska nega als detinguts el protocol per evitar tortures
El jutge de l'Audiència nacional espanyola, Fernando Grande Marlaska, va negar ahir, com és habitual en ell, la sol·licitud formulada per l'advocat dels quatre detinguts acusats de pertànyer a ETA per a l'aplicació de l'habeas corpus i la posada en marxa del protocol per evitar tortures.
 ·
Notícia
Quin és el catalanisme que encara no coneixem?
Encara ens queda alguna cosa per aprendre sobre el catalanisme? Sobre les fites a que ha d'aspirar? Sobre les seves vicissituds? La resposta, atenent a la plataforma Sobirania i Justícia, és que sí. I que cal, a més, fer conèixer aquestes ombres dins el moviment nacionalista català.
 ·
Recull de premsa · Política
Cardús: "Sarcàsticament, podríem dir que cada vegada hi ha més independentistes... contra la independència"
 ·
Recull de premsa · Política
Josep M. Pasqual: "Si es continua així, es convertirà el terme 'independentista' en sinònim de desequilibrat i malversador"
 ·
Crònica · Madrid
Camps decidirà el teu futur
Que no ens donin gat per llebre: el futur de l'Espanya autonomista està en mans de la dreta neospanyolíssima. Canviem el xip: ben aviat el mapa polític serà d'un blau homogeni i el PP marcarà el full de ruta des de la Moncloa però –alerta– sobretot des dels governs autonòmics.
 ·
Crònica · Anàlisi política
Gal·les ha decidit: un pas endavant
Marc Sanjaume
Politòleg
"Avui una vella nació ha assolit la majoria d'edat", aquestes han estat les paraules del primer ministre gal·lès Crawyn Jones un cop fets oficials els resultats favorables al referèndum d'ampliació de l'autonomia.
 ·
Recull de premsa · Política
C. Ribera: "Si fóssim independents ens podríem estalviar suportar els partits independentistes"
Carles Ribera ha dit que la independència és "més necessària que mai".
 ·
Notícia · Societat civil
Tot a punt per la VIII Nit d'Escola Valenciana
Ja són a punt tots els preparatius per la gran nit de la llengua valenciana a Alcoi.
Donar-se de baixa del butlletí
Si vols donar-te de baixa del butlletí clica al següent enllaç aquí