Indica publicitat
Diumenge, 5 de juliol del 2020
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 10 de març del 2016 | 13:18
Recull de premsa · Política catalana

Álvaro:"Sociovergència, l'altre país"

En un article a la Vanguardia l'escriptor i periodista, Francesc-Marc Álvaro assegura que "Tothom sap que la política local passa per unes coordenades que no són les mateixes de la política general catalana i espanyola" i ho fa arran entre d'altres de l'acord de govern que han signat CDC i PSC a l'Ajuntament de Girona prescindint dels seus socis de govern.

I afegeix al respecte "Més enllà de les circumstàncies particulars de Girona i dels actors implicats, aquest esdeveniment posa el focus sobre una realitat que –ningú se n'hauria de sorprendre– és predominant en el mapa municipal, si observem les capitals de comarca. Nou ciutats principals (comptant-hi Girona) funcionen amb governs bipartits CDC-PSC (amb membres o sense d'Unió i/o Demòcrates de Catalunya),set amb alcaldia convergent i dues amb alcaldia socialista".

També però matisa Álvaro "Dit això, les tendències polítiques generals de cada moment també tenyeixen les dinàmiques locals, amb més o menys intensitat. El creixement electoral de la idea independentista ha impactat en els ajuntaments, però no ho ha fet de manera uniforme. Catalunya és un país petit amb una enorme diversitat interna, la qual
cosa la fa molt semblant a altres socie- tats europees. El procés sobiranista ha modulat el vot local però no l'ha capgirat completament. Al seu dia, ja vam advertir que convertir les municipals del 24 de maig en primàries del 27-S no era gaire intel·ligent".

I a continuació explica el perquè creu que es configuren aquests pactes municipals i no uns altres "Primera: tenim un país de solapaments d'acusada complexitat, que exigeix molta cintura i poc traç gruixut. Segona: la caiguda constant del PSC a les urnes no ha significat la seva desaparició en àmbits urbans importants. Tercera: els ciutadans d'aquestes localitats troben, en general, completament normals els acords entre convergents i socialistes, malgrat l'agenda sobiranista nacional, com si una cosa no tingués res a veure amb l'altra. I quarta: existeix una cultura política àmpliament compartida per convergents i socialistes que afavoreix el pacte entre aquests dos partits, per sobre i per sota dels eixos esquerra/dreta i independentisme/espanyolisme".

I acaba Álvaro "Mentre alcaldes i regidors de la sociovergència van treballant tranquil·lament, el PSC (igual que C's) no participa a la comissió del Procés Constituent de la Cambra catalana i demanarà empara al TC davant l'impuls de les lleis de desconnexió. Mentre la sociovergència apareix com la metàfora d'una transversalitat amb molts prismes, Sánchez repeteix que no es reunirà amb CDC ni amb Esquerra Republicana, com si fossin empestats. Quin socialisme català és més proper al país real, el que pacta o el que nega? Quin dels dos acabarà guanyant la partida?"

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat