Indica publicitat
Divendres, 3 de juliol del 2020
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 28 de febrer del 2011 | 18:26
Recull de premsa · Política catalana

J. Gifreu: "A pesar del PP, el País Valencià sembla avançar"

Josep_grifeu

Barcelona · El catedràtic de la UPF, Josep Gifreu, ha assegurat que a pesar del tancament de repetidors que emetien TV3 al País Valencià, "no totes les batalles estan perdudes" perquè aquests dies "se celebren els primers 25 anys d'Escola Valenciana-Federació d'Associacions per la Llengua, el moviment cívic valencianista més important del país". A un article a El Punt, Gifreu ha recordat que les festes anuals del moviment "mobilitzen més de 200.000 persones per la llengua" i aquests mateixos dies l'AVL "acaba d'aprovar una dura declaració a favor de la normalització de la llengua a tot el sistema educatiu". "En suma -ha corroborat l'autor de l'article- i a pesar del PP, el País Valencià sembla avançar, en la (re)construcció cultural del país. Aquesta és la batalla que cal guanyar ara".

A Les batalles de València, Josep Gifreu ha dit que "l'aberrant persecució de TV3 al País Valencià és la darrera espurna d'una guerra que el PP, i molt especialment el govern valencià de Camps, manté contra la normalització de la llengua i de les relacions culturals entre els països de parla catalana", i que "aquest final curt de la història de TV3 al País Valencià fa patent el fracàs compartit de les polítiques dels governs i partits implicats de València, Barcelona i Madrid": "Causa certa fatiga recordar les reivindicacions per fer de TV3 un canal nacional i llistar tots els pals polítics, jurídics, administratius o econòmics per impedir de tenir un espai comunicatiu sense fronteres també en televisió".

Tot i això, l'autor de l'article s'ha mostrat optimista i ha subratllat que "després de 30 anys de la “batalla de València”, la realitat complexa" del País Valencià d'avui "no es pot reduir a quatre tòpics": "Cert que Camps ha dut al paroxisme les arbitrarietats i els deliris de grandesa, amb l'ús més barroer de l'anticatalanisme per desviar l'atenció de les acusacions de corrupció (cas Gürtel) i d'altres fracassos estrepitosos en la gestió" però Gifreu ha volgut destacar que "la indignació davant fets com ara la desaparició de TV3 no pot fer perdre de vista allò que ha estat una constant en les actuacions dels governs de València i Madrid: la negativa a establir cap mena de base de negociació en matèria de llengua, cultura i comunicació entre Catalunya i País Valencià".

Com a resultat, l'autor de l'article ha indicat que els fronts més importants on s'han disputat batalles crucials "són dos: el de la llengua i el de la televisió", i ha recordat les successives esdevingudes en territori valencià: "La denominació de la llengua no ha parat de ser conflictiva i d'utilitzar-se per atiar la ideologia de la secessió [...]. Després, la creació el 1998 de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL), sense cap referència explícita a l'equivalència entre valencià i català, ni a la unitat de la llengua, ni al paper normatiu de l'IEC, situava el procés de recuperació i normalització del català en un nou front de guerrilles i disputes. I en televisió, no insistiré en la persecució de TV3 i d'Acció Cultural dels País Valencià (ACPV), sinó en la vergonyosa instrumentació de Canal 9 al servei dels interessos polítics, lingüístics i informatius del govern Camps".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat