Indica publicitat
Dijous, 28 de maig del 2020
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 7 de juny del 2016 | 08:34
Recull de premsa · Política catalana

Julià de Jòdar: "L'independentisme: ¿bastió o ariet?"

En un article a l'Ara Julià de Jòdar afirma que "L'autonomia és morta i enterrada. L'Estat ens escanya a l'espera que ens rostim en la nostra pròpia salsa" i  així les coses ens diu  "Qui pretengui separar-se d'un estat per fundar-ne un de propi haurà de trencar amb els marcs mentals i materials que el subordinen a l'altre, l'haurà de desobeir políticament, jurídicament, moralment... i econòmicament".

Per tant i davant d'aquesta delicada situació es pregunta  Jòdar "¿Quan i com es comença a desobeir econòmicament?". I afegeix al respecte "Aquesta és la disjuntiva que plana sobre les converses dels pressupostos a aprovar entre Junts pel Sí i la CUP. Mentre depenguem de l'estat espanyol, ens toca d'administrar engrunes, però, pel to polític que certs sectors de Junts pel Sí usen amb la CUP, semblaria com si es tractés de llesques del pa més tendre del món i a l'abast de tothom".

L'escriptor té clar també que: 1)Si s'ha d'administrar el poc que ens deixen, estalviem-nos admonicions, desqualificacions i amenaces: el procés no dependrà de les engrunes que ens deixen, sinó de les decisions que prenguem per tirar-lo endavant cap a la independència sense subterfugis i 2)si només ens deixen les engrunes, ¿disposem de mitjans per aconseguir les llesques i, tard o d'hora, el pa sencer? Per la manera que tenen de defensar aferrissadament els pressupostos a aprovar, semblaria que, per a certs sectors de Junts pel Sí, ens hauríem de limitar a acceptar les coses tal com són.

I de la CUP afirma "I és aquí on entra la CUP en escena: mirant de dir les coses pel seu nom i lluitant, encara dialècticament, per les llesques del pa tendre i sencer. ¿És aquest tot el mal que es pot adduir en contra de la CUP? ¿Que digui engrunes i no llesques, i que vulgui el pa sencer per a tothom? Esclar que, a l'hora d'esgotar totes les possibilitats de tenir el pa sencer i a l'abast de tothom, les qüestions cabdals són: ¿d'on el treus i de quina manera? En una societat democràtica, propícia a la justícia social, es treu dels que en tenen més, de pa, i per la via dels impostos vigents, actualitzats, recuperats, o creats de bell nou".

I acaba contundentment assegurant "Tot és política. I en política, la voluntat hi té una part fonamental, en l'èxit dels teus propòsits. Però em temo que, en la situació actual, i a les envistes de les eleccions del 26-J, en alguns sectors de Junts pel Sí, sembla haver-hi més voluntat de fer de bastió del que tenim que no pas d'ariet per assaltar el que ens falta. O dit d'una altra manera: prefereixen creure que les engrunes són llesques per no haver d'aconseguir el pa sencer. En canvi, la CUP, amb la seva tossuderia, vol que fem de bastió i d'ariet. Bastió del que ja s'ha aconseguit i ariet per aconseguir el que ens falta. Perquè la independència no ens la portarà un criat de bon matí, amb la safata de l'esmorzar i un titular de diari (no subvencionat); qui ho pretengui potser rebrà l'esmorzar i el diari (subvencionat), però no la independència. I, esclar, no amb la CUP de criat"

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat