Indica publicitat
Dissabte, 1 d'octubre del 2016
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 8 de juliol del 2016 | 11:12
Recull de premsa · Política catalana

Pugès: "Res canvia... ni canviarà!"

En un article al Punt Avui el cofundador de l'ANC, Pere Pugès, afirma que les eleccions del 26-J han servit per una cosa  "res canvia a Espanya" i que "res canviarà". Així, per a Pugès "La conclusió, no per òbvia, perd importància: Espanya està fracturada en dos grans blocs, irreconciliables, i que sorgeixin nous partits és anecdòtic, sense cap transcendència real sobre aquesta realitat immòbil".

I treu les següents conclusions sobre els resultats electorals a Espanya:

- Quan la participació ha estat alta, l'esquerra ha obtingut majories absolutes o almenys suficients per governar amb el suport de partits petits (nacionalistes de Catalunya o Euskadi) i, normalment, després de governs d'esquerra s'han produït descensos en la participació que sempre han afectat l'esquerra, perquè una part dels seus votants s'han desencantat amb les polítiques fetes i han decidit abstenir-se.

- La gran conclusió del comportament electoral espanyol, especialment visible a partir del 1993 –quan el mapa polític es consolida definitivament amb l'absorció de tot el centredreta per part del PP–, és que aquest espai de centredreta és estable i molt fidel i, en canvi, l'espai d'esquerra és més inestable, tot i que no ho expressa passant a votar puntualment la dreta, sinó engrossint l'abstenció. El vot fronterer entre dreta i esquerra no actua, generalment, de vot d'anada i tornada entre els dos blocs, sinó entre un –el d'esquerres– i l'abstenció.

- Les eleccions del 2015 i el 2016 han aportat un canvi aparentment important en el mapa polític espanyol, perquè dos nous partits han irromput amb una certa força i han pres espai als seus competidors directes –o veïns d'espai–, però no han aconseguit trencar la frontera electoral que separa les dues Espanyes.

Per Pugès aquests resultats també constaten una altra cosa "Quasi tres quartes parts dels votants de l'Estat espanyol donen suport a forces polítiques que s'oposen de manera radical a preveure la possibilitat de donar veu a les nacions perifèriques que tenen subjugades. Sembla impossible que es pugui produir, a curt o mitjà termini, un referèndum pactat amb l'Estat espanyol. Per si algú encara ho dubtava, l'única cosa que podem fer els catalans –i potser més endavant els bascos, els gallecs, els valencians, els de les Balears i Pitiüses, els canaris...– és seguir la nostra pròpia via per canviar realment les coses i, de retruc, produir el fet sobtat que dèiem abans".

Pel que fa en Comú Podem ens diu "Catalunya Només tenim un camí i l'hem de seguir amb audàcia, generositat i, sobretot, sense paternalismes ni menyspreu. El camí no és convidar-los a rectificar i a obrir els braços per acollir-los i perdonar-los. El camí és convidar-los a seure per parlar i per acabar trobant el camí comú per l'alliberament nacional i social que tots plegats volem. I si poden aconseguir que Espanya els escolti, quan vegin rebutjada la seva proposta de referèndum, caldrà trobar la manera de celebrar-lo a la catalana, amb tots els ets i uts".

I conclou amb una pregunta "Ens hi posem i deixem aparcades les lluites partidistes fins que puguem decidir per nosaltres mateixos? Ara més que mai, la proposta de referèndum que va llançar l'ANC té tot el sentit. I no m'imagino Ada Colau, Xavier Domènech i la seva gent dient que no podem fer un referèndum desobeint l'Estat... Els tinc per gent radicalment d'esquerres i defensors dels drets de les persones i dels pobles per damunt dels drets dels oligarques i corruptes que governen i governaran Espanya, malauradament amb el suport de la majoria clara dels seus ciutadans".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Notícies relacionades
Recull de premsa · Política
Cardús: "Ningú no estava cansat, sinó impacient. I aquesta impaciència venia en bona part de no tenir l'horitzó prou clar. I diria que Puigdemont ahir va bufar molt fort per esvair la boira i deixar un cel ben ras"
Recull de premsa · Política catalana
Soler: "Hem entrat en un nou capítol, una autèntica tombada de truita: mentre Espanya es resigna al continuisme, Catalunya prem l'accelerador"
Recull de premsa · Cultura i mitjans de comunicació
Gifreu: "A tot Europa es planteja amb més o menys profunditat la revisió i adequació del servei públic de l'antiga ràdio i televisió al nou entorn"
Recull de premsa · Política catalana
Rovira: "El futur del país que ens van arrabassar aleshores, el país que fa dècades que maldem per reconstruir, el tenim només a les nostres mans"
Recull de premsa · Política catalana
Partal: "Puigdemont avui està obligat a dir-nos de quina manera creu que es pot completar el procés"
Recull de premsa · Euskal Herria
Batista: " Pot semblar, a primer cop d'ull, que nacionalistes i socialistes col·lisionaran en la qüestió nacional o identitària, però ni uns ni altres tensaran la corda"
Recull de premsa · Política catalana
Graupera: "El catalanisme ha estat una manera d'acomodar i integrar Catalunya en el context repressiu espanyol"
Recull de premsa · Política catalana
Gabriel: "La CUP-CC continua tenint entre les seves prioritats desbordar l'Estat espanyol a través de l'exercici del dret a l'autodeterminació"
Recull de premsa · Política catalana
Pugès: "Confiança i futur"
Recull de premsa · Política catalana
Junqueras: "La clau de la victòria: determinació i coratge"
Indica publicitat
Av. Gaudí, 13 1r 2a
08025 Barcelona
(+34) 93 454 97 02
(+34) 93 454 97 03
redaccio@tribuna.cat