Indica publicitat
Diumenge, 24 de juny del 2018
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 13 de setembre del 2016 | 11:23
Recull de premsa · Política catalana

Puig: "Margallo sap que una declaració d'independència no aïllaria automàticament Catalunya, i l'esgarrifa pensar que algun país, encara que fos menor, pogués reconèixer el nou estat"

En un article a l'Ara Miquel Puig afirma "Sorprèn que hàgim trigat tant a arribar a la conclusió que la proclamació d'independència ha d'estar precedida per un referèndum que pregunti de manera inequívoca

a la població si vol o no vol que Catalunya esdevingui un estat independent". Aixi, per a Puig "sota la denominació "RUI", s'està imposant la idea que la proclamació ha de ser precedida per un referèndum. Ja era hora, perquè aquest, i no cap altre, és l'instrument internacionalment reconegut per decidir aquesta mena de qüestions. Ja era hora, perquè ara els unionistes es veuen obligats a declarar no la seva oposició a la independència, que és legítima, sinó a la celebració d'un referèndum, que no ho és gens".

I ens explica Puig  com es va trobar amb una "persona important dins del Procés" que li diu  "que cal que l'any vinent es produeixi alguna mena de xoc institucional perquè el procés es mantingui viu. Quan li demano en què està pensant em suggereix la celebració d'un referèndum oficial. Li manifesto que exigiria la participació de funcionaris, i que això em sembla inviable a curt termini. Em diu que no ho veu impossible, i el seu dubte m'esgarrifa". I afegeix al respecte "

L'endemà llegeixo que la inhabilitació de la presidenta del Parlament, encara que no immediata, és gairebé segura, i que la majoria del Parlament es manifesta disposada a no acatar-la. Respiro alleujat: "passaran coses" que mantindran viu el procés sense necessitat que ens suïcidem".

 

Per Puig "L'èxit del procés exigeix, entre altres coses, tenir clar que en el món de la política el conflicte pot ser viu, però que en tot moment l'ordre ha de regnar a l'administració pública" i que "per assolir la independència no n'hi ha prou amb una declaració unilateral; cal, a més, el reconeixement internacional. Ara bé, mentre aquest reconeixement no s'aconsegueixi, preval l' statu quo : Catalunya continuaria formant part de l'estat espanyol i, per tant, de la Unió Europea. És més, l'exclusió de Catalunya de la Unió Europea exigeix que, a proposta de l'estat espanyol, s'aprovi per unanimitat dels estats membres la modificació dels tractats. Pot haver-hi no reconeixement per part d'Espanya i pot haver-hi exclusió de la Unió Europea, però no totes dues coses alhora"

I acaba assegurant "Margallo sap que una declaració d'independència no aïllaria automàticament Catalunya, i l'esgarrifa pensar que algun país, encara que fos menor, pogués reconèixer el nou estat. De vegades ens sembla que el procés està estancat, però seguim avançant."

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat