Indica publicitat
Dijous, 29 de setembre del 2016
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 12 de juliol del 2016 | 10:28
Recull de premsa · Política catalana

Soler: Control de costos"

En un article a l'Ara Toni Soler ens narra com  Francesc Gordo "els va dir que entre la fundació clandestina del partit, el novembre de 1974, i el seu registre com a partit polític legal, poc abans de les eleccions constituents de 1977, van registrar la raó social " control de costes " (CDC) per poder començar a funcionar internament.

Vist en perspectiva, el nom no podia ser més inadequat per a un partit que, des del seu accés al poder, va demostrar una manera de fer gens ortodoxa per controlar els seus costos i ingressos".

Així, per a Soler  "Fa quaranta anys, les sigles CDC incloïen un concepte modern per a l'època, el de convergència, que exemplificava la voluntat del seu fundador per constituir un partit-moviment que superés les barreres ideològiques: el famós pal de paller. Al cap de poc, però, la necessitat de distanciar-se de les poderoses esquerres catalanes -PSC i PSUC- va moure el partit cap al centredreta i l'aliança amb els democristians d'UDC. Després, l'hiperlideratge de Jordi Pujol va garantir dècades d'èxit electoral, però va hipotecar el futur del partit de tal manera que, quan el patriarca va caure en desgràcia, la gran força del centre catalanista va aparèixer davant de la societat com una closca buida, incapaç de reaccionar als casos de corrupció que afectaven el seu nucli".

Pel que fa al seu procés de refundació ens diu el periodista "Des de l'esclat del cas Palau, la confessió de Pujol i els casos reals o inventats de finançament il·legal del partit, CDC s'ha mogut a contrapeu, reaccionant tard i malament. Fins i tot ara, en un procés de refundació que inclou la renúncia a les sigles històriques, la gestió de la direcció s'ha vist contestada per les bases, que consideren que s'està actuant de manera dirigista i poc audaç. L'autoritat moral d'Artur Mas s'ha vist compromesa, han emergit sectors i corrents, els militants han aplaudit, xiulat o esbroncat els oradors, i el congrés del partit és una olla de grills que recorda els tradicionals guirigalls de l'ERC d'Hortalà i Colom, o la capsa de sorpreses de la CUP. Paradoxalment, tot això demostra que CDC ja és una cosa nova".

I acaba dient-nos respecte el futur del partit que "en el cas de CDC, una assemblea a crits pot ser una catarsi. La pitjor opció possible hauria estat una renovació a mitges, acceptada per assentiment per unes bases resignades. El conat de rebel·lió de divendres és un signe de vida. I encara que auguri un període de turbulències, els convergents -es diguin com es diguin- no es poden estalviar aquest xarampió. S'han de preparar per lliurar una batalla ideològica contra els seus adversaris, dialogar amb els qui ja s'han renovat del tot -els Demòcrates d'Antoni Castellà- i presentar-se davant d'un electorat orfe com un partit fort i net. CDC ha passat massa temps pensant a controlar els costos".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Notícies relacionades
Recull de premsa · Cultura i mitjans de comunicació
Gifreu: "A tot Europa es planteja amb més o menys profunditat la revisió i adequació del servei públic de l'antiga ràdio i televisió al nou entorn"
Recull de premsa · Política catalana
Rovira: "El futur del país que ens van arrabassar aleshores, el país que fa dècades que maldem per reconstruir, el tenim només a les nostres mans"
Recull de premsa · Política catalana
Partal: "Puigdemont avui està obligat a dir-nos de quina manera creu que es pot completar el procés"
Recull de premsa · Euskal Herria
Batista: " Pot semblar, a primer cop d'ull, que nacionalistes i socialistes col·lisionaran en la qüestió nacional o identitària, però ni uns ni altres tensaran la corda"
Recull de premsa · Política catalana
Graupera: "El catalanisme ha estat una manera d'acomodar i integrar Catalunya en el context repressiu espanyol"
Recull de premsa · Política catalana
Gabriel: "La CUP-CC continua tenint entre les seves prioritats desbordar l'Estat espanyol a través de l'exercici del dret a l'autodeterminació"
Opinió · Política catalana
Puigdemont-Junqueras gaudiu de tot el meu suport i la meva confiança!
Recull de premsa · Política catalana
Pugès: "Confiança i futur"
Recull de premsa · Política catalana
Junqueras: "La clau de la victòria: determinació i coratge"
Recull de premsa · Política catalana
Bosch:"És evident que Fernández Díaz, el ministre manefla, els posa bastons a les rodes, però hi ha vegades que ens ofeguem en un got d'aigua"
Indica publicitat
Av. Gaudí, 13 1r 2a
08025 Barcelona
(+34) 93 454 97 02
(+34) 93 454 97 03
redaccio@tribuna.cat